Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rade bez plaće

Radnici Peveca najavili štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije tisuće radnika Peveca već drugi mjesec rade besplatno, nisu dobili plaće. Ali njihov donedavni šef, Zdravko i supruga mu Višnja Pevec nemaju baš mnogo razumijevanja, ni samima im, kažu, nije puno bolje. Osim košulje koju nose, nemaju više ništa. Ali jadikovka Pevecovih više ne dira radnike, ne dobiju li uskoro plaću, kreću u štrajk.

Dok se unutar Uprave prepiru tko je kriv za neisplatu zadnje dvije plaće, radnici Peveca ponovno su prosvjedovali. Nakon sastanka, obje strane rješenje su jedva pronašle. 'Od danas stupa na snagu mirenje. Znači, to je onaj rok od pet dana koji prethodi zakonskom štrajku', rekao je Josip Vešliga iz Peveca. No, radnici su skeptični. U velikim su dugovima, nemaju za osnovno, a plaća nikako da sjedne na njihov račun. 'Prošle godine, kada se slavio prvi rođendan, trgovina je bila puna kupaca, gdje su bili svirači, gdje se pjevalo i gdje je jedna naša kolegica pjevala: Djeco moja, ne bojte se gladi dok Vam mama u Pevecu radi! A mislim da će sad sva naša djeca pitati, tko je nama ukrao Božić?', rekla je jedna radnica iz Slavonskog Broda.

Pročitajte i ovo Dalibor Kratohvil povećanje od 56 posto Šefu HOK-a povećali i ovako golemu plaću: Upravni odbor u tome ne vidi problem, kažu da je to sve zbog njegova rada i angažmana Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća

>> VIDEO: Štrajkalo više od 2.000 radnika Peveca

Svaki dan nova opmena

'Auto nisam registrirala, jer nemam od čega. Banke šalju opomene. Kad god dođem kući, u sandučiću nova opomena. Jednostavno strah me doći kući', dodaje radnica. 'Lovimo se za slamku spasa', rekao je radnik Siniša Perković. Za nju se lovi i Dubravko Kohek, koji podržava radnike. 'Ja smatram da će se u narednih maksimalno 10 dana podmiriti obaveze koje radnici trebaju primiti', rekao je Dubrovnik Kohek. Tko je krivac za čitavu situaciju? 'Jedan od krivaca, vidjeli ste ga upravo kad smo dolazili, odgovorno tvrdim da je to on i sa njim neka se pozabavi onaj tko je odgovoran u državi da takve krivce i sanira', dodaje Kohek. Predstavnici sindikata obratili su se i Jadranki Kosor. Za koji dan svi bi trebali sjesti i napokon se dogovoriti o sudbini radnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene