Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni državni odvjetnik primio je bivše radnice Kamenskog i rekao im da se intezivno radi na slučaju i da su sudski postupci u tijeku.


Radnice Kamenskog, uz potporu udruga Pravo na grad i Zelene akcije okupili su se ispred USKOK-a i DORH-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici.

Vezani članci Prosvjed majki negovateljica (Foto: Dnevnik.hr) Nakon prosvjeda roditelja njegovatelja resorna ministrica najavila povećanje naknade od ožujka iduće godine Nakon štrajka, djeca se vraćaju u školu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) - 3 Što se štrajkalo – štrajkalo se! Đaci s torbama na leđima jutros se vraćaju u školske klupe

Od USKOK-a traže da ispita bivšeg direktora tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka. U rukama su držale i transparent s natpisom 'Što se čeka?' čime također traže da se ne odugovlači s procesom.

Pred prosvjednike je u jednom trenutku izašla glasnogovornica USKOK-a Martina Mihordin koja novinarima nije htjela odgovarati na pitanja, ali je rekla da kriminalistička istraga u slučaju Kamenskog i dalje traje.

Prije nekoliko minuta dvije bivše radnice Kamenskog i predstavnik Prava na grad Teodor Celakovski ušli su u zgradu DORH-a.

Zajedno s Teodorom Celakoskim iz Prava na grad, radnice je primio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Po izlasku su poručili kako ih je informirao o postupanju po pitanju njihovih kaznenih prijava. Po pitanju stečaja i upisa vlasništva nad nekretninama intenzivno se radi i sudski postupci su u tijeku, prenio je Celakoski riječi državnog odvjetnika Bajića. Na pitanje jesu li zadovoljni, istaknuli su kako će biti kad se sve završi.


Prosvjednike je također zanimalo hoće li istraga doći do onih za koje smatraju da stoje iza Crlenjaka, a to su Miroslav Kutle, u čijoj je Globus grupi Crlenjak radio, suvlasnik EPH-a Ninoslav Pavić i vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Po njihovim riječima, uništavanje Kamenskog organizirao je Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, a u tome su mu navodno pomogli Pavić i Todorić preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaćeni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Prosvjednici smatraju Crlenjaka ključnim čovjekom koji bi DORH-u i USKOK-u mogao ispričati sve o umješanosti Kutle, Pavića i Todorića u taj slučaj, no Crlenjak još uvijek nije ispitan.

U Hrvatskoj je očito moguće dovesti bivšeg premijera na optuženičku klupu, ali ne i tajkune poput Pavića i Todorića, jer se ne smije dirati u interese medijskog, građevinskog i trgovačkog lobija, rekao je novinarima Celakoski prije razgovora sa čelnicima DORH-a i USKOK-a.

Bajić i Cvitan rekli su mu pak da u vezi te istrage još uvijek čekaju na policijski izvještaj, i time opovrgnuli nagađanja nekih medija da policija želi pokretanje istrage protiv Pavića i Todorića, a DORH i USKOK ih navodno štite.

Celakoski u izjavi novinarima nije htio komentirati spekulacije da se radi o predizbornim igrama već je napomenuo da su hrvatski tajkuni 'maheri' koji su u stanju i s novom vlašću uspostaviti 'posebne odnose' kako bi i kod njih bili zaštićeni od kaznenih progona. (Hina/J.P.)