Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je dans u Zagreb kako bi kao posebni gost sudjelovao na Energetskom summitu jugoistočne Europe na poziv domaćina, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.


Putinov dolazak u Zagreb pratile su jake mjere sigurnosti, pa tako ni termin slijetanja njegova zrakoplova nije bio poznat do posljednjeg trenutka.

Vezani članci Slika nije dostupna Putinov posjet je lobiranje za vlastite energetske i geostrateške interese Slika nije dostupna 'Stav oko Kosova ne temelji se na vjerskim načelima'

Uz ruskoga predsjednika Vladimira Putina, koji je pozvan kao posebni gost, na skupu će sudjelovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednici Bugarske Georgi Prvanov, Rumunjske Traian Basescu, Albanije Alfred Moisiu, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Branko Crvenkovski i Srbije Boris Tadić. Sloveniju će predstavljati ministar za razvoj Iga Turk, a Grčku zamjenik ministra razvitka Anastasios Nerancis. Rad sastanka na vrhu pratit će i predstavnik Europske komisije.

Putin će u Zagrebu na marginama summita održati bilateralne susrete s predsjednicima Hrvatske, Srbije, Bugarske, Crne Gore, BiH i Makedonije.

"Predsjednik s velikim interesom očekuje niz bilateralnih susreta, s predsjednicima Hrvatske, Srbije, Bugarske, Crne Gore, BiH, Makedoniji kako bi, među ostalim, čuo njihovu ocjenu stanja na Kosovu...", rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Sergej Prihodko, a prenose ruski mediji.

Međutim, on je rekao da se parametri rješavanje kosovskog pitanja neće razmatrati.

"To (kosovsko) pitanje je prije svega pitanje konsenzusa među kosovskim Albancima i Srbima", kazao je.

Prihodko je izrazio nadu da će ovi bilateralni susreti ruskog
predsjednika prvenstveno "dati poticaj" razvoju ekonomskih odnosa.

Na kraju Energetskog summita očekuje se usvajanje deklaracije o načelima uzajamnog djelovanja na području energetike koja bi trebala odraziti zainteresiranost zemalja regije za jačanje suradnje na tom polju, rekao je Prihodko.