Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političari na dogovor Kosor-Pahor

'Čemu toliko izluđivanje naroda?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelni ljudi IDS-a i SDSS-a pozitivno gledaju na postizanje dogovora u Ljubljani, no Milorad Pupovac (SDSS) izražava žaljenje zbog izgubljenog vremena, a Damir Kajin (IDS) je mišljenja da je Hrvatska, time što je odustala od međunarodnog pravosudnog tijela koje bi rješavalo taj bilateralni spor, oslabila svoje pozicije.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin izjavio je za da ga raduje svaki pomak u rješavanju hrvatsko-slovenskog spora, ali i istaknuo kako je mišljenja da je Hrvatska, time što je odustala od međunarodnog pravosudnog tijela koje bi rješavalo taj bilateralni spor, oslabila svoje pozicije. Smatra, naime, da dogovor između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora da se pregovori o rješavanju graničnog spora nastavljaju u okviru posljednjeg prijedloga povjerenika za proširenje Ollija Rehna za Hrvatsku znači da pristaje na medijaciju, a ne na sudsko rješavanje spora, iako, istaknuo je, time ne misli da se arbitri neće voditi međunarodnim pravom.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi

Čemu izluđivanje naroda?

'Koliko je to dobar pristup pokazat će vrijeme, ali čemu je trebalo toliko dugo izluđivati hrvatski narod kada vidimo da je spor bilo moguće riješiti u dva i pol mjeseca', rekao je Kajin. 'Kako to da bivša potpredsjednica Vlade i aktualna premijerka i njezini suradnici nisu mogli Sanaderu reći čekaj, stani, nemoj izluđivati hrvatski narod kada je spor moguće riješiti za dva i pol mjeseca', upitao je, dodavši da je Slovenija još jednom pokazala kako se vodi vanjska politika. Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić snažno je pozdravio najnoviji dogovor Hrvatske i Slovenije o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora.

'Ovo je zaista veliki napredak te stoga snažno pozdravljam današnji dogovor s uvjerenjem da će Hrvatska napokon krenuti prema Europskoj uniji bez daljnjih blokada', kazao je za  Jakovčić koji je pritom iskazao svojevrsni oprez jer smo, kako je rekao, 'u više navrata doživjeli da je Slovenija pronalazila dodatne motive blokiranja Hrvatske'. U svakom slučaju, zaključio je Jakovčić, bude li dovoljno pameti ovo je napokon dobra vijest koja se može pretvoriti u odlične dobrosusjedske odnose sa Slovenijom.

>> Slovenija deblokira pregovore, RH jamči da neće prejudicirati granicu

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac je izjavio kako pozdravlja postignuti dogovor o deblokadi pregovora s Europskom unijom i nastavku pregovora Hrvatske i Slovenije o graničnim i drugim pitanjima. 'Istovremeno izražavam žaljenje za potrošenim vremenom, emocijama i politikama. Jer, očito je da je ono što je postignuto danas, a da je bilo političke spremnosti, moglo biti postignuto i u vrijeme francuskog predsjedavanja, a da ne govorim o vremenu prije toga', rekao je Pupovac u telefonskom razgovoru. 'Što se tiče konkretnih aspekata nastavka pregovora između Hrvatske i Slovenije u okviru EU to ne mogu komentirati jer još nemam sva saznanja', dodao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene