Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto ljetnog odmora, mnogi su već završili tamo gdje nisu htjeli.


U zadarskoj je bolnici za 30 posto porastao broj pacijenata koji se žale na mučninu i povišenu temperaturu. Vrućina i bakterije, koje se brzo razvijaju, pogodovale su porastu enteroviroza. Liječnici upozoravaju na važnost pranja ruku i oprez pri konzumiranju hrane.

Vezani članci Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB Dubrava Popunjeni kapaciteti COVID bolnice u Dubravi, zamjenica ravnatelja otkrila koliko su imali pacijenata koji su već primili obje doze cjepiva Vršnjačko nasilje u Zadru VIDEO Brutalno iživljavanje nad dječakom u Zadru: Pojavile se i stare snimke zlostavljanja, vršnjaci samo gledaju sa strane

U bolničkom krevetu usred ljeta završila je Mirjana, kojoj je pomoći mogla samo infuzija. 'Mučninu sam osjećala, mučninu posle ručka, poslije 2 sata i povraćanje i proljev i totalno loše, totalno. Pala sam par puta i tako sam bila slaba, susjedu sam jedva dozvala', kaže Mirjana Nekić.

Ovakvih je pacijenata u Zadru za trećinu više. Nečiste ruke ili posuđe dovoljni su da se s valom vrućina prošire bakterije i virusi koje uzrokuju enterovirozu, pa su čekaonice prepune. 'Do 30 posto više imamo priljev pacijenata na području infektologije. Uzročnici su iz područja bakterija, salmonela ili zlatnog stafilokoka, ali nisu rijetke ni virusne infekcije', kaže Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice OB Zadar.

STRAŠNO SAZNANJE Izvor iz kojeg ljudi piju okružen je septičkim jamama

Na udaru su najviše oni koji s godišnjim odmorom promijene okolinu i način prehrane. A naročito djeca zbog koje se gužve stvaraju i pred pedijatrijom. 'Općenito je dječja populacija sklonija tome. Ono što je vrlo važno, to je, kako u bolničkim, tako i u kućnim uvjetima, pranje ruku', kaže nam Marija Ljubičić, glavna sestra Odjela za pedijatriju OB Zadar.

Jer bakterije se najbrže i najlakše prenose rukama. Ali i hranom koja se brzo kvari - sladoledom, jajima, školjkama.

'Ne uzimati vodu nepoznatog porijekla ili korištenje leda, ne znate koliko je star ili nedovoljna priprema i pranje voća i povrća', dodaje Robert Karlo.

Jer umjesto ljetnog odmora, mnogi su već završili tamo gdje nisu htjeli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook