Gradonačelnik Splita Ivica Puljak
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao je u utorak kako će za 2022. godinu predložiti gradski proračun od 1,675 milijarda kuna, dodajući kako vjeruje da će ga Gradsko vijeće prihvatiti.


"Ukupni prihodi su planirani milijardu i 675 milijuna kuna, i taj sam prijedlog uputio gradskim vijećnicima jučer u skladu sa zakonski propisanim rokom", rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za novinare.

Ivica Puljak Split smanjuje gradsku upravu: Gradonačelnik najavio nova zaduženja

Na podsjećanje novinara kako je nakon preuzimanja gradonačelničke dužnosti u lipnju ove godine izjavljivao da je gradski proračun oko 1,3 milijarde kuna, koji je naslijedio za 2021. godinu, prenapuhan i nerealan, te na upit u čemu je razlika proračuna za 2022., koji je gotovo 1,7 milijarda kuna, Puljak je odgovorio kako su u njegovu prijedlogu novog proračuna prihodi realno planirani.

Ivica Puljak - 2 Splitski gradonačelnik ima važnu poruku za Vladu: ''Vidio sam puno sretnih ljudi''

"Razlika je u tomu što su se povećali prihodi iz europskih fondova za velike projekte kao što su Karepovac, Dračevac i ITC, a isto tako i projekt Žnjan, za koji smo nedavno odbili koncesiju", rekao je Puljak i dodao kako je i financiranje izgradnje škola i dvorana planirano dijelom iz europskih fondova.

Objašnjavajuću strukturu predloženog proračuna za 2022. godinu od 1,675 milijarda kuna, Puljak je rekao kako su fiksni prihodi "od različitih poreza i ostalih prihoda" oko milijardu i 150 milijuna kuna, a fiksni rashodi za plaće zaposlenika i materijalne troškove za hladni pogon oko milijardu kuna.

"Znači, ostalo je oko 150 milijuna kuna za sve ostale potrebe i za razvojne projekte u Splitu", rekao je Puljak i dodao kako je planiran kredit oko 200 milijuna kuna koji bi se usmjerio u razvojne projekte u Splitu, a planira se dobiti i oko 200 milijuna kuna iz fondova Europske unije.

Također je rekao kako je planiran i prihod od prodaje "nekih zemljišta i prostora u vlasništvu Grada Splita".

"Proračun za 2022. godinu je istovremeno štedljiv, ali i razvojan. Štedljiv zato što smo naslijedili minus od oko 130 milijuna kuna koji ćemo sanirati u godinama koje dolaze, razvojan jer ćemo nastaviti sve projekte koje smo zatekli i koji su važni za Split, a istovremeno smo ugradili i neke nove projekte kao i pripreme za projekte koji će se odvijati u godinama koje dolaze", rekao je Puljak.

Obrazlažući prijedlog proračuna za 2022. godinu, Puljak je, među ostalim, spomenuo i obnovu nogometnog stadiona Poljuda.

"Rezervirali smo sredstva za, ako bude trebalo mijenjati, projekt rekonstrukcije Poljuda kako bismo zajedno s državom i Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) pronašli sredstva za njegovu potpunu rekonstrukciju", rekao je Puljak.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju