Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je prvi optužni prijedlog zbog prijevare s povlaštenim paketima dionica HT-a u javnoj ponudi, a prva optužena osoba je 33-godišnji S. P. kojega se tereti da je pomoću 62 punomoći za 2,35 milijuna kuna po povlaštenim uvjetima upisao 3906 dionica.


U postupku javne ponude dionica HT-a svaki hrvatski građanin mogao je kupiti paket dionica po povlaštenim uvjetima, a maksimalno je bilo dozvoljeno prikupiti pet punomoći za kupnju "povlaštenih paketa".

Vezani članci Brojenje novca Prevarom prisvojili gotovo osam milijuna kuna, oštetili proračun za više od 1,5 milijuna kuna Automobili, ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/ Pixsell) Prevaranti uvozom automobila oštetili proračun za 1,8 milijuna kuna: Kontrolirali carinu, podmićivali, krivotvorili račune, izbjegavali porez...

No, 33-godišnjem Zagrepčaninu, kojemu državno odvjetništvo nije objavilo identitet, to nije bilo dovoljno, nego je pribavio 62
punomoći hrvatskih državljana te je u njihovo ime podnio obvezujuće povlaštene ponude. 

Tužiteljstvo tvrdi da je pritom Hrvatskoj poštanskoj banci, koja je od Vlade bila ovlaštena za prodaju, lagao da je s njima prethodno sklopio ugovore o prijenosu dionica.

Za povrat sredstava naveo je broj svog računa i naveo dopisnu adresu s naznakom "kod P." na koju je Središnja depozitarna agencija poslala tajnu zaporku (PIN) svakog davaoca punomoći. Potom je uplatio 2,35 milijuna kuna te je po prihvaćanju povlaštenih ponuda stekao ukupno 3906 dionica.

Zbog svega toga ga se tereti da je nezakonito pribavio oko 450.000 tisuća kuna i za taj iznos oštetio državu i njene državljane koji su uskraćeni za povlaštene pakete dionica.

Tužiteljstvo je od suda zatražilo da se okrivljeniku oduzme
nezakonito pribavljena imovinska korist, da se do okončanja postupka zabrani raspolaganje ili opterećenje dionica do kojih je došao na prijevaru te da mu Središnja depozitarna agencija blokira račun.