Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva dva borbena zrakoplova MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su stigli s remonta u Ukrajini testiraju se u zraku, potvrđeno je iz Ministarstva obrane (MORH).


Treći MIG 21 je sastavljen i provode se testiranja na zemlji, četvrti se sastavlja, a peti je u Hrvatsku stigao jučer, doznaje se u MORH-u.

Vezani članci MiG 21 pilota Rudolfa Perešina stigao u Hrvatsku (Foto:Josip Regovic/PIXSELL) - 6 MiG-21 legendarnog Rudolfa Perešina stigao na Pleso: "Ponosni smo što se avion kao simbol junaštva vratio u Hrvatsku" Slika nije dostupna MORH: MIG-ovi nad nebom do četvrtka, moguća probijanja zvučnog zida

Ukupno se pet zrakoplova MIG 21 pristiglih s remonta iz Ukrajine nalazi u zračnoj luci na Plesu. Radi se o jednosjedima kupljenima od Ukrajine, gdje se još nalazi sedam hrvatskih MIG-ova koje je MORH poslao na remont, od kojih su četiri dvosjeda i tri jednosjeda.

U Ukrajini se trenutno lakira dvosjed MIG 21 UM (poznatiji pod nazivom 'kockica' i ostat će u tim bojama) i sprema se za isporuku, a drugi dvosjed je pri kraju s remontom. Što skorija isporuka dvosjeda važna je zbog obuke pilota, navode u MORH-u.

Na Plesu počinje sastavljanje vojnih MIG-ova

Hrvatski stručni tim se vratio iz Ukrajine jer je završena faza remonta za koju je bila potrebna njihova nazočnost, a vratit će se tamo kada to bude potrebno budući se testiranja prije isporuke ne mogu obavljati bez njih.

U MORH-u nisu mogli decidirano potvrditi kada će u Hrvatsku stići svi preostali MIG-ovi s obzirom na političku situaciju u Ukrajini.

Kada svi remontirani MIG-ovi stignu u Hrvatsku i uspješno prođu testiranja, to će se zapisnički konstatirati te će tada biti obavljena službena primopredaja i platit će se obavljeni radovi.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook