Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno istražuje

Članovi zloglasne obitelji šeću slobodni: Tužbe protiv njih na teret poreznih obveznika, a oni žive u vilama

Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 8
Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 8 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 10 Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 10 Foto: DNEVNIK.hr Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr +3 Članovi zloglasne obitelji Šajnović šeću slobodni (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Nakon pucnjave na Vukomercu, pa u Držićevoj i Dubravi, pucalo se i u Velikom Pašijanu, i to po kući obitelji Šajnović. To je ona zloglasna obitelj koja je, između ostalog, napala i ekipu emisije Provjereno. Iako je taj postupak završen u ekspresnom roku, Nenad Šajnović nije u zatvoru, kao ni glava obitelji Ivica Šajnović.

Unatoč pet pravomoćnih presuda s bezuvjetnom zatvorskom kaznom oni su još na slobodi, a ostalih deset postupaka koji se vode samo na sudu u Bjelovaru vrlo vješto opstruiraju. Bolan lakat, karcinom koji se pojavi pa nestane, sve su to ispričnice koje im prolaze. To sve ide na račun poreznih obveznika jer oni nemaju primanja. Voze skupocjene automobile, žive u viletinama i još uvijek siju strah i trepet.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Ovog ljeta dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva razbijena vozila i jedno poznato lice.
Ivica Šajnović Šeki i njegovi sinovi namjerno su se zabili u automobil Danijela Tadića, koji je nakon napada na ekipu emisije Provjereno na sudu rekao istinu. ''Oni su udarili u moj auto i ja sam izgubio kontrolu i zabio se u drvo. I dijete mi je bilo u nesvijesti. Ja sam odmah izašao iz auta, uzeo dijete. Meni je cijela ruka bila natečena i nisam znao. U biti, imao sam i ja dosta ozljeda, ali moje je dijete bilo dosta ozlijeđeno, tako da se nisam ni brinuo za sebe'', prepričao je Danijel Tadić. Odvjetnik Tihomir Volić potvrdio je da je sudski vještak utvrdio kako je prometna nesreća namjerno izazvana.

Danijel i njegovo dijete pukom su srećom zaradili hematome i ogrebotine. Namjera da ih se izgura s ceste osveta je za svjedočenje, iako na sudu nisu rekli ništa posebno, već ono što i kako je bilo kada su Nenad Šajnović i njegova majka Ana nasrnuli na snimatelja i reporterku emisije Provjereno.

Pucali na vlastitu kuću?

Na kuću sina Ivice Šajnovića pucano je nekoliko dana nakon što su braća Šajnović izašla iz istražnog zatvora. Šajnovići su uprli prst u braću Tadić. Ali pod vodstvom novog načelnika policijske postaje Garešnica, Tadići nisu jedini imali pretres. Prestres je napravljen i kod Šajnovićevih. ''I kod njih su našli, tako sam čuo, kod Nenada Šajnovića jedan pištolj u kući'', rekao je Ivan Tadić.

Jesu li pucali sami na sebe ne bi li to podmetnuli braći, tek će se utvrditi. Mama Ana, brat Nenad, partnerica Danijela, sinovi Slobodan i Siniša, svi oni sudjeluju u prevarama i zastrašivanjima, pod vodstvom Ivice Šajnovića. Radni staž im je nula, a ima se velebno zdanje, nadzorne kamere, skupi automobili i konji.

Njihova imena često su dio sudskih procesa, a rijetko kad leže iza rešetaka. Najčešće je razlog tome što je gotovo nemoguće doći do presude kada se optuženici nikada ne pojavljuju na sudu. ''Pa, uvijek je netko bolestan. Ili su se čak u zadnje vrijeme vadili na odvjetnike. Odvjetnici nisu mogli dolaziti. Dobili su bili prvostupanjske presude. Međutim, ponovno je vraćeno na ponovno suđenje. Navodno da je suđeno bez prisustva. A kako ga osuditi kad niti na jednom ročištu nisu svi tu'', rekao je Dalibor Ugarković, jedna od žrtava obitelji Šajnović.

Dalibor sedam godina pokušava doći do pravde. Tada ga je, naime, cijela obitelj Šajnović blokirala automobilima i brutalno su ga pretukli, i to pred kućom jednog policajca. ''Uhvatili su moju majku, Danijela Sužnjević i Anka Šajnović, Ivičina majka, uhvatili su nju i držali dok su ovi mene napadali. Siniša me prvi pogodio kamenom u nogu da sam ja pokleknuo. Tu su svi nasrnuli na mene pajserima, eurokokom, štangama su me cipelarili, gazili'', prepričao je Dalibor napad. Ozljeda je imao najviše po glavi, višestruke frakture, operacije.

Sve sudske postupke plaćaju porezni obveznici

Gospođi Štefaniji Pavlić, koju su prevarili za zemlju, isto tako ne dolaze na suđenja. Ona pak šest godina pokušava doći do presude. Vječito su bolesni, pa ne mogu na sud, ili baš taj dan imaju preglede ili pak voze djecu na preglede pa ne mogu doći. Odvjetnik Tihomir Volić zastupa nekoliko ljudi koji vode maratonske sporove. ''Oni na neki način opstruiraju te kaznene postupke na način da donose liječničku dokumentaciju koja je vrlo upitna. Znači, vrlo je upitna što se tiče same dijagnoze jer tamo se uvijek spomene bolni lakat. Spominje se karcinom koji odjednom nestane'', govori Volić.

U Štefanijinu slučaju sutkinja ih je čak poslala na pregled da se utvrdi, kad su već tako bolesni, mogu li uopće biti sposobni za suđenje. Liječnik je, govori Štefanija, utvrdio kako su sposobni dolaziti na ročišta.

Aidu Sučić prevarili su za automobil 2014. godine. Tri godine čekala je potvrdu hoće li uopće na sud. ''Raspravno ročište sudačkog vijeća u 2. mjesecu 2017. godine donijelo je odluku da prihvaćaju sve točke optužnice. Do dana današnjeg nisam dobila niti jedan poziv za raspravno ročište'', tvrdi Aida Sučić.

Ili se čeka godinama da bi se spor pokrenuo ili se pak ne pojavljuju na sudu. Oni su na slobodi, a svo odugovlačenje platit ćemo mi porezni obveznici. Tako su porezni obveznici platili suđenje u slučaju s ekipom emisije Provjereno. Nenad Šajnović bio je oslobođen plaćanja sudskih troškova jer nema primanja. Postavlja se pitanje kako sada vozi automobil vrijedan 30.000 eura. Pušten je iz istražnog zatvora, pa se to proslavilo janjcima i odojcima, a dobio je i nagradu, govori Aida, u obliku kuće i tog automobila.

Sve što se prijavi mrcvari se po sudovima. ''Ako postupak traje duže i predugo, gubi se interes javnosti, gubi se interes oštećenika, gubi se interes svih zainteresiranih osoba. Tako da sve to dovodi do toga da se izrekne možda i kazna puno blaža nego što bi to bilo da se postupak završio u razumnom roku'', ističe Volić.

Nakon priloga u emisiji Provjereno ipak se nešto promijenilo. Načelnik policije u Garešnici, a i neki su došli i do presude, poput obitelji Matee iz Velike Gorice koju su prevarili za automobil. I tu je sve stalo. Presuda je pravomoćna, ali Šekijevi sinovi još nisu u zatvoru. Dalibor je godinama tražio pomoć jer je imao po 18 prijetnji i napada na mjesec.

Sve što Šajnovići posjeduju prepisano je na maloljetnu djecu ili na snahe. Danijela Sužnjević ima porezni dug gotovo 300.000 kuna. Kuće su im ilegalne, bez građevinske dozvole, a neke nisu ni ucrtane. Oni nigdje ne rade, a voze skupocjene automobile. Zavlače sudove, izbjegavaju kazne. Zakon bi trebao vrijediti jednako za sve. Pitanje je koliko dugo njihov teror može trajati.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene