Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Andrija Jarak iz Istanbula

Prosvjednici na Taksimu: Ostajemo dok Erdogan ne kaže da je opasnost prošla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turske vlasti nastavljaju čistku u gotovo svim službama nakon propalog vojnog udara.

Oko šest tisuća vojnika, među kojima i dio glavnih zapovjednika, te sudaca pritvoren je. Osam tisuća policajaca je suspendirano, a iza rešetaka je i nekoliko stotina pokrajinskih čelnika i ostalih službenika. U Ankari i najvećem gradu Istanbulu, došlo je i do nekoliko vatrenih okršaja.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja

Strah je još uvijek prisutan kod građana Turske. Brine ih i egzistencija jer poslije ove situacije sve je više otkazivanja turističkih angažmana, a  Turska godišnje zarađuje od turizma 36 milijardi eura, od toga Istanbul 9 milijardi.

I danas je u Turskoj bilo i pucanja i uhićenja. Mediji su objavili fotografije zapovjednika zračnih snaga koji je priznao planiranje odmazde, na kojima se vidi da je pretučen. Vijest dana je potraga za 42 nestala borbena helikoptera. Traže ih sve turske sigurnosne službe. I Erdogan priznaje da je moguć novi napad s otetim helikopterima.

Novi je problem u NATO bazi Incirlik iz koje SAD napada Islamsku državu. Ondje su danas uhićena tri zapovjednika za koje je istragom ustvrđeno da su bili u dosluhu i suradnji s pobunjenicima. To je ogroman problem američkoj vojsci te je ondje podignut stupanj sigurnosti na maksimalnu razinu. Također u toj bazi američka vojska drži čak 50 nuklearnih bombi.

Na središnjem trgu Taksimu nalazi se nekoliko tisuća ljudi koji i dalje daju potporu turskom predsjedniku. Kažu da će na trgu ostati dok im predsjednik ne kaže da je opasnost prošla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene