Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na istoku

Zamjenik istanbulskog gradonačelnika upucan u glavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turske vlasti su smijenile 7.899 pripadnika policije i snaga sigurnosti, 30 turskih guvernera i više od 50 visoko rangiranih državnih službenika i 2.700 sudaca, nakon pokušaja puča u kojem je smrtno stradalo 290 osoba, od kojih oko 100 pučista.

16:48 - Uzbuna o prijetnji parlamentu u Ankari koji je ranije danas bio evakuiran bila je lažna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti Turski predsjednik Tayyip Erdogan Potvrdio Erdogan Turski parlament ujesen glasa o ratifikaciji švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u

U nasilju u petak navečer poginulo je 232 ljudi, od čega 208 civila, policajaca, policajaca i lojalnih vojnika, te još 24 urotnika, rekao je turski premijer. 16:15 - Turski premijer Binali Yildrim donio je odluku o privremenoj odgodi odlaska na godišnji odmor za više od tri milijuna državnih službenika diljem zemlje, a odluka će biti na snazi do daljnjega, objavila je vlada u ponedjeljak.

Odluka, objavljena u turskome dnevnom listu Gazette, stupa na snagu usred čistke koja se provodi među državnim službenicima, zaposlenicima u pravosuđu, policiji i oružanim snagama nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara koji je dio turske vojske pokušao izvesti u noći na subotu.

Državni službenici koji su otišli na godišnji odmor moraju se vratiti na svoja radna mjesta u najkraćem roku, stoji u priopćenju.

15:12 - Zamjenik gradonačelnika Istanbulskog okruga Sisli ustrijeljen je u glavu tijekom napada na Gradsku vijećnicu te je u kritičnom stanju, javlja Reuters.

Zgrada turskog parlamenta u Ankari evakuirana je zbog prijetnje, javili su medijima opozicijski političari, ne navodeći vrstu prijetnje.

13:29 - Ako Turska odluči uvesti smrtnu kaznu, to će označiti završetak pregovora te zemlje s EU-om o članstvu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Turski su dužnosnici pozvali na uvođenje smrtne kazne u sklopu zahtjeva za strožim kažnjavanjima nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara prošli tjedan u noći na subotu.

No glasnogovornik Berlina Steffen Siebert je izjavio: "Odlučno odbijamo uvođenje smrtne kazne. Zemlja koja ima smrtnu kaznu ne može biti članica EU-a", rekao je.

Pregovori o pridruženju Turske Europskoj uniji pokrenuti su prije 10 godina, no ulasku te zemlje u europski blok snažno se protivi nekoliko njezinih članica.

SAD i EU pozivaju Ankaru na poštivanje demokratskih pravila

Sjedinjene Američke Države i Europska unija pozvale su u ponedjeljak Tursku da poštuje demokratska pravila, vladavinu prava i da sačuva stabilnost zemlje.

"Mi smo na strani demokratski izabrane vlade u Turskoj i pozivamo je da zadrži mir i stabilnost u zemlji i da poštuje demokratske institucije i vladavinu prava", izjavio je američki državni tajnik John Kerry na konferenciji za novinare nakon radnog doručka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

"Mi ćemo sigurno podržati dovođenje krivaca za puč pred sudom, ali također upozoravamo da stvari ne smiju otići izvan tog okvira", rekao je Kerry.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da nijedna zemlja sa smrtnom kaznom ne može ući u Europsku uniju.

"Nijedna zemlja ne može postati članicom EU-a ako uvede smrtnu kaznu. Turska je također članica Vijeća Europe i obvezuje je Europska povelja o ljudskim pravima, koja je izričito protiv smrtne kazne", rekla je Mogherini.

Na pitanje o mogućnosti izručenja islamskog klerika u egzilu Fethullaha Guelena, kojeg turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje da je organizirao pokušaj puča i traži njegovo izručenje, Kerry je rekao da "treba dostaviti dokaze, a ne navode".

Kerry je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Federicom Mogherini govorio i o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) o čemu pregovaraju dvije strane. Istaknuo je da se njegova vlada zauzima za što skorije potpisivanje tog sporazuma.

"To ostaje prioritet predsjednika Baracka Obame i naše administracije i postoji razlog za to. Vjerujemo da oko toga postoji neka vrsta mita i naš je posao da odgovarajuće informiramo ljude o činjenicama što je TTIP", rekao je Kerry. Po njegovim riječima, TTIP postaje još važniji u svjetlu izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Zabrinutost zbog 42 nestala borbena helikoptera

CNN Turk izvještava da su najmanje 42 vojna helikoptera nestala nakon propalog vojnog puča u Turskoj. Na popisu vojne opreme koja je nestala, ti helikopteri su najzabrinjavajući podatak, jer navedena televizija strahuje da bi moglo doći do novog pokušaja svrgavanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Pritvoreno 103 generala i admirala; nastavljene čistke

Sto tri turskih generala i admirala je pritvoreno u okviru istrage o neuspjelu puču, izvijestila je u ponedjeljak provladina novinska agencija Anadolija dok se nastavljaju čistke u državnim insitucijama. Po agenciji koja objavljuje detaljnu listu njihovih imena, ti visoki časnici dolaze iz zrakoplovstva, kopnene vojske, mornarice te iz svih dijelova zemlje. Sumnjiči ih se da su sudjelovali u neuspjelu puču koji se odvijao u noći na subotu i u kojem je poginulo najmanje 290 osoba.

Anadolija je u nedjelju navečer izvijestila o 70 generala i admirala u pritvoru. Među njima se nalazi bivši šef zračnih snaga general Akin Ozturk, osumnjičen da je jedan od vođa pokušaja vojnog udara.

Tursko ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo je u ponedjeljak da je 8.777 ljudi smijenjeno s dužnosti, uključujući 7.899 pripadnika policije i snaga sigurnosti, navodi Anadolija dodajući da ta brojka ne uključuje pripadnike vojske.

CNN Turk javlja da je 30 turskih guvernera i više od 50 visoko rangiranih državnih službenika također smijenjeno s dužnosti u nastavku čistki državnih institucije koje je obećao predsjednik Tayyip Erdogan nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.

U subotu je smijenjeno 2.700 sudaca, što je naišlo na osudu međunarodnih sudačkih udruga koje su prioćile da vojni udar nije prihvatljiv put da bi se promijenila legitimno izabrana vlada, ali da ih brine vijest o smjeni sudaca za koje za sada ne postoje dokazi da su na bilo koji način bili uključeni u nasilno svrgavanje vlasti.
 

Saudijska Arabija uhitila turskog diplomata

Saudijske vlasti uhitile su turskog vojnog atašea u Kuvajtu tijekom njegova proputovanja kroz tu zemlju, objavila je saudijska tv postaja Al Arabiya u nedjelju kasno navečer.

Do njegova uhićenja došlo je na zahtjev turske vlade, objavila je Al Arabiya pozivajući se na saudijske izvore.

Turski diplomat uhićen je u zračnoj luci Dammam u istočnom dijelu Saudijske Arabije dok je pokušavao otputovati u njemački Dusseldorf, objavila je tv postaja ne navodeći detalje. Saudijske vlasti nisu službeno komentirale ovo uhićenje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u nedjelju da će se "čišćenje" državnih institucija nastaviti poslije propalog pokušaja vojnog udara, nakon što je u Turskoj već uhićeno 6.000 ljudi.

Kurtz: Uvođenje smrtne kazne u Turskoj je neprihvatljivo

Agencija Reuters prenosi izjavu ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurtza, koji je istaknuo da bi ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj bilo u potpunosti neprihvatljivo. Osudio je i svaki oblik čistki i kaznenih sankcija izvan okvira zakona i pravosuđa.

Erdogan naredio borbenim zrakoplovima da patroliraju turskim nebom

Istanbulom patroliraju snage specijalnih postrojbi, a u grad je iz okolnih provincija stiglo njih čak 1800 te su raspoređeni po svim ključnim točkama u gradu.

Šef istanbulske policije naredio je rušenje bilo kojeg helikoptera koji se pojavi iznad grada bez prethodnog upozorenja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je borbenim zrakoplovima da patroliraju zračnim prostorom Turske i osiguraju sigurnost i kontrolu tog zračnog prostora.

Uhićeni novi pučisti, korišteni i vodeni topovi

Na drugom po veličini istanbulskom aerodromu uhićeno je 11 pučista, dok je u zračnoj bazi u gradu Konija policija u akciji uhićenja više pripadnika neuspjelog vojnog udara koristila i vodene topove.

Agencija ITARR-TASS prenosi da je ranije u Koniji uhićeno 7 pučista, uključujući i jednog pukovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene