Zoran Pusić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Zoran Pusić (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Foto: Igor Soban/PIXSELL

Drugu godinu zaredom Antifašistička liga i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obilježit će Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, skupom na bivšem Trgu maršala Tita u Zagrebu (sadašnjem Trgu Republike Hrvatske), želeći na taj način izraziti protest zbog sve snažnijih retrogradnih pojava u hrvatskom društvu.


"Dan antifašističke borbe državni je hrvatski praznik koji ova vlast ne obilježava, a trebao bi biti važan povijesni događaj, s obzirom na to da je Narodno-oslobodilačka borba (NOB) u našim krajevima bila najveći pokret otpora fašizmu u Drugom svjetskom radu u okupiranoj Europi", rekli su organizatori u srijedu na konferenciji za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna "Ne može se biti antifašist prema potrebi, ili si antifašist ili si fašist" Slika nije dostupna DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Kolinda i Milanović polažu vijence u Brezovici

"Kada su antifašističke vrijednosti danas ponovno ugrožene, kada imate ljude koji smatraju da svi ljudi ne trebaju biti jednaki u pravima i kada pokušavaju ostvariti svoje predrasude i netrpeljivosti nazivajući predrasude moralom, a netrpeljivosti domoljubljem, onda je važno da se tome suprotstavimo", izjavio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

Dodao je kako je upravo Titovo ime simbol NOB-a, a Hrvatska, koja Dan antifašističke borbe obilježava kao državni praznik, srami se čovjeka koji je za tu borbu najzaslužniji.

Stjepan Šafranić iz SABH-a poručio je kako je važno da se Dan antifašističke borbe dostojanstveno obilježi upravo u Zagrebu, gradu heroju antifašističke borbe, u znak sjećanja na 50.000 Zagrepčana sudionika NOB-a i njih više od 20.000 poginulih u borbi za slobodu.

Dodao je kako je Dan antifašističke borbe državni praznik Republike Hrvatske, pa je važno iskazati svoje nemirenje s pokušajima ustašizacije Hrvatske.

Glumac Vili Matula pozvao je antifašiste da se odazovu na skup na trgu koji će "namjerno zvati Trgom maršala Tita".

"Svi smo svjesni nepojmljivo glupe i neodgovorne odluke gradskih vlasti, koja je podlegla inicijativama ultranacionalista da skinu ime čovjeka koji je svjetski najpoznatiji vođa antifašističkog otpora", rekao je Matula. (Hina)