Zoran Pusić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Zoran Pusić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)

Drugu godinu zaredom Antifašistička liga i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obilježit će Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, skupom na bivšem Trgu maršala Tita u Zagrebu (sadašnjem Trgu Republike Hrvatske), želeći na taj način izraziti protest zbog sve snažnijih retrogradnih pojava u hrvatskom društvu.


"Dan antifašističke borbe državni je hrvatski praznik koji ova vlast ne obilježava, a trebao bi biti važan povijesni događaj, s obzirom na to da je Narodno-oslobodilačka borba (NOB) u našim krajevima bila najveći pokret otpora fašizmu u Drugom svjetskom radu u okupiranoj Europi", rekli su organizatori u srijedu na konferenciji za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Kolinda i Milanović polažu vijence u Brezovici Slika nije dostupna FOTO Je li ovo gaf dana?

"Kada su antifašističke vrijednosti danas ponovno ugrožene, kada imate ljude koji smatraju da svi ljudi ne trebaju biti jednaki u pravima i kada pokušavaju ostvariti svoje predrasude i netrpeljivosti nazivajući predrasude moralom, a netrpeljivosti domoljubljem, onda je važno da se tome suprotstavimo", izjavio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

Dodao je kako je upravo Titovo ime simbol NOB-a, a Hrvatska, koja Dan antifašističke borbe obilježava kao državni praznik, srami se čovjeka koji je za tu borbu najzaslužniji.

Stjepan Šafranić iz SABH-a poručio je kako je važno da se Dan antifašističke borbe dostojanstveno obilježi upravo u Zagrebu, gradu heroju antifašističke borbe, u znak sjećanja na 50.000 Zagrepčana sudionika NOB-a i njih više od 20.000 poginulih u borbi za slobodu.

Dodao je kako je Dan antifašističke borbe državni praznik Republike Hrvatske, pa je važno iskazati svoje nemirenje s pokušajima ustašizacije Hrvatske.

Glumac Vili Matula pozvao je antifašiste da se odazovu na skup na trgu koji će "namjerno zvati Trgom maršala Tita".

"Svi smo svjesni nepojmljivo glupe i neodgovorne odluke gradskih vlasti, koja je podlegla inicijativama ultranacionalista da skinu ime čovjeka koji je svjetski najpoznatiji vođa antifašističkog otpora", rekao je Matula. (Hina)