Umjesto kukuruza, božićna drvca. Upravo je to napravio mladi poduzetnik iz okolice Garešnice i okrenuo se novom poslu. Potražnja je tolika da svake godine u prosincu zaposli najmanje dvoje sezonaca, a od unosnog posla, kaže nam, živi bolje nego od proizvodnje mlijeka.


U prosincu ih gotovi svi trebaju pa je Davor Šenija od božićnih drvaca napravio unosan posao. U srcu Moslavačke gore, na 7 hektara polja, jelke su prije nekoliko godina zamijenile kukuruz i žitarice. 'Imali smo 20-ak muznih krava. Nažalost, taj posao je prije tri godine propao. Nismo mogli živjeti od toga, ali su prva drvca koja smo zasadili narasla i tako malo po malo', kazao je Davor.

Hrvatski poduzetnik kreće u osvajanje svjetskog tržišta!

Vezani članci Poslovne djevojke Radile od kuće ili u uredu, uvijek nađu vremena za snimanje vrućih prizora na radnom mjestu Što je tražila, to je i dobila (FOTO: Twitter/@kelseyhall1313) Izazivala je internetsku zajednicu i sada do kraja semestra mora hodati odjevena kao božićna jelka

Malo po malo, došli su do 70.000 drvaca. Ove će ih godine prodati barem 2.000. Osim klasičnog načina prodajer, ovdje toliko dobro razbvijena internet prodaja pa svaki kupac sam može izabrati drvce koje želi i to na internetu.

No, drvce se može i iznajmiti. 'Mi možemo doći po njega i uzeti ga poslije Tri Kralja bez dodatne naknade. Dovezemo ga pa dajemo u vrtiće, škole i druge javne ustanove koje imaju slobodnog prostora da si mogu posaditi to drvce.

No, to ne vrijedi za rezana drvca, već samo ona u tegli. Iako u prosincu zaposli barem dvoje sezonskih radnika, za ovaj posao Davor ne dobije ni kune nikakvih potpora. 'U Hrvatskoj to još nije prepoznato kao grana gdje se ljudi mogu zaposliti. U Hrvatsku vam ulazi više od pola potreba iz Uvoza – Danska, Njemačka, Mađarska.

A posla ima cijele godine – od sadnje novih sadnica, do obrezivanja i košenja trave. Kada ga proda, Davorov posao prestaje, a na novom je vlasniku da jeli ili smreki doda, novi sjaj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook