Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže indeksaciju

Proizvođači lijekova poručuju: Prijete nestašice osnovnih lijekova, treba hitno poduzeti neke mjere

Ilustracija
Ilustracija Foto: Duško Marušić/Cropix
Snižavanje cijena generičkih lijekova utječe na sigurnost opskrbe, pa Hrvatskoj i cijeloj Europi prijete nestašice, upozorile su u četvrtak članice HUP-Udruge proizvođača lijekova (HUP–UPL) koje su kao rješenje predložile indeksaciju cijene generičkih lijekova s inflacijom.

Ne isplati se proizvodnja mjesečne terapije po cijeni nižoj od pet eura. Razlog je to i što je četvrtina generičkih lijekova nestala s europskih tržišta, upozorio je u razgovoru s novinarima predsjednik HUP-UPL-a Jerko Jakšić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hoće li biti problema? Dugovi prema veledrogerijama ponovno narasli: Pogledajte o kojem iznosu je riječ Europski SOS za lijekove - 2 Nabava iz zaliha Uvodi se europski SOS za lijekove: "Ako nestane lijeka u Hrvatskoj, on se može proslijediti našoj zemlji"

Upozorio je da je na europskom tržištu nestalo 33 posto antibiotika i 40 posto onkoloških lijekova.

Hrvatska nije iznimka, domaćoj farmaceutskoj industriji ne isplati se proizvoditi uz ovako niske cijene lijeka i rastuće troškove proizvodnje. Prijete nam nestašice osnovnih lijekova, upozorio je Jakšić te naveo da je u posljednjih pet godina povučeno 1500 lijekova s domaćeg tržišta.

Jakšić je istaknuo ključnu ulogu generičkih lijekova za održivost zdravstvenog sustava, jer predstavljaju čak 60 posto terapija.

Neke kemijske supstance, poput lijeka za snižavanje kolesterola, nemaju više europske nositelje odobrenja, a nedostaje i dobavljača. Hrvatska je osim toga i na začelju kolone u nabavi djelatnih tvari - jer je kao malo tržište bez značajnije pregovaračke moći.

Iako su generički lijekovi ključni za održivost zdravstvenog sustava, njihov udio u zdravstvenom proračunu čini svega četiri posto, ističu domaći proizvođači.

Nepovoljna situacija u Europi već je uzrokovala drastično smanjenu konkurenciju za neke lijekove, odnosno molekule. U razdoblju od deset godina primjerice u Poljskoj s tržišta je nestalo 16 antibiotskih lijekova, u Španjolskoj 11, a u Francuskoj 10.

HUP traži da se hitno poduzmu mjere kako bi se uspostavila dugoročna stabilnost sustava te predlažu da se provede automatska indeksacija, odnosno usklađivanje cijene lijeka s inflacijom te da se uvaži generička/bioslična terapija kao ključna.

Također, nužno je koristiti najbolje europske prakse, poput multi-winning modela koji bi osigurao zaštitu od indirektnog monopola, zajamčio sigurnu opskrbu tržišta bez potreba za interventnim nabavama, kojima se poništavaju sve postignute uštede.

Takav model, kaže Jakšić već se koristi za bioslične lijekove čime se osigurava tržišno nadmetanje i dostupnost terapija.

Hitno uvođenje ovih mjera nužno je za farmaceutsko tržište u RH te se jedino na taj način mogu zaustaviti nestabilnost na tržištu lijekova i spriječiti daljnje nestašice, poručili su u HUP Udruzi proizvođača lijekova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene