Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ razmatra opcije

Procedura opoziva premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog opoziva premijera može uputiti najmanje petina saborskih zastupnika.

Opoziv premijera, odnosno prijedlog da mu se u Hrvatskom saboru izglasa nepovjerenje, u proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Ako bi se HDZ na to odlučio već u ponedjeljak, u dnevni red tekuće sjednice prijedlog bi se mogao uvrstiti najranije u srijedu, 8. lipnja, za kad je sazvan nastavak zasjedanja Sabora.

U tom slučaju, Vlada bi imala osam dana da se očituje o prijedlogu, do 16. lipnja, do kada Hrvatski sabor mora odlučiti i o oporbenom prijedlogu da se glasa o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku.

Sabor ima 30 dana otkad se prijedlog uvrsti u dnevni red da odluči o opozivu premijera.

Odluči li ga opozvati, s premijerom pada i Vlada te počinje teći 30-dnevni rok da se okupi parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

Uz proceduru opoziva u Saboru, HDZ-u je na raspolaganju i varijanta po kojoj bi svi njihovi ministri podnijeli ostavku i tako ostavili Vladu bez mogućnosti da donosi odluke, no u HDZ-u nisu željeli govoriti razmišlja li se i o tome.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene