Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

860 milijuna kuna iz EU fondova za poljoprivredu stoji jer ministarstvo poljoprivrede još nije donijelo odluku tko će sve dobiti novac iako je prošlo već godinu dana.


Cijeli je natječaj problematičan jer dio poljoprivrednika i udruga traži poništenje - smatraju da će premali broj projekata dobiti novac.

Vezani članci Zajednička poljoprivredna politika (Foto: Dnevnik.hr) Dodatan udarac Britancima: Zbog Brexita će izgubiti 12 milijardi eura za poticaje u poljoprivredi Slika nije dostupna Šokantni podaci: Evo kako se vara na poticajima za pašnjake koji ne postoje

Očekujući europski novac Stjepan Novoselec je već kupio kombajn, prikolicu i sijačicu.

'Zadužio sam se i sad ne znam kako će to sve skupa dalje izgledati. Ja sam kupio jer su nam obećavali da to sto posto prolazi. Evo hala čeka, ali to bude vrlo vjerojatno moralo otpasti', rekao je Stjepan Novoselec, poljoprivrednik.

Iz ministarstva poljoprivrede poručuju da je odluka o sudbini natječaja vrijednog više od 860 milijuna kuna u završnoj fazi, ali se još uvijek traže najpovoljnija rješenja za sve prijavljene korisnike.

Poljoprivrednici, konzultanti, udruge - redom prozivaju bivšu vladu. Smatraju da je natječaj loše napravljen jer bi prema radnoj listi od 1200 prijavljenih projekata novac dobilo tek nešto više od 200.

Udruge od ministarstva traže brzo rješenje. 'Ništa se ne događa, nitko ne investira, a život teče. Jednostavno trebaju nam brza rješenja da u što kraćem roku riješimo stari natječaj, pripremamo se za novi i drugog rješenja ne vidim', rekao je Darko Aračić iz udruga prodavatelja Poljoprivredne Mehanizacije.

Bivši ministar kaže da se događa nepotrebna i nedopustiva blokada sustava, a nezadovoljnima odgovara. 'Oko 250 najboljih su prošli i iskoristili novce koji su na raspolaganju u omotnici za ovaj natječaj. Bolje pripremiti projekte za idući natječaj, ne poništavati ove postojeće, nema razloga', kazao je Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrednike i investitore moli za strpljenje i razumijevanje, a Stjepanova investicija u novu halu čeka.