1500 stanovnika na području Općine Čabar tuži se na neispravnu vodu, slab pritisak i dotrajale cijevi. I sve bi nekako i podnijeli da sve to ne moraju platiti. Deru račune, pa im stižu ovrhe.


Definicija vode je tekućina bez mirisa, boje i okusa. Voda u Čabru je sa svim -  smrdi, smeđa je i gorka.

Pitali smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo što bi se sad trebalo dogoditi.

'Dakle ukoliko voda koja se isporučuje u sustavu javne vodopskrbe nije ispravna onda je isporučitelj javne vodopskrbe dužan obavijestiti javnost da voda nije za piće', kaže Magdalena Ujević Bošnjak, voditeljica u odsjeka za kemiju vode u HZJZ-u.

Leonard Vesel, direktor Komunalnog društva Čabranka poručuje da je 'prema nalazima voda direktno ispravna za piće'. Mještani pak vodu odbijaju piti. Ne samo da vodu ne žele piti, nego je iz drskosti ne žele ni platiti. Ne samo da deru račune, nego i obavijesti o ovrhama.

Kristina Merle ispričala je da su mještani, kada su samo čistili rezervar, pronalazili u cijevima štakore, žabe, zmije...

'Izvorište pokriveno s pocinčanim limom, s kamenjem, vrećama i to je dostupno i za oborinske vode i sve ulazi u sustav', priča Stjepan. Iz HZJZ-a poruču da nemaju informacije da se tako nešto prekriveno lišćem koristi u javnoj vodoopskrbi.

'Nemamo informacija, ali tako nešto da se dogodi bi bilo vrlo čudno', kažu.

Čabranima nije čudno, nego svakodnevno. Čude se samo djeca kad im zaboravne bake u toj ispravnoj vodi peru bočice. Pa pobjegnu glavom bez obzira.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr