Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Privedena aktivistica Zelene akcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zelena akcija Hrvatske danas je oštro prosvjedovala protiv uhićenja i cjelonoćnog zadržavanja njihove aktivistice i bivše predsjednice, Jagode Munić.

Jagodu je policija prekršajno prijavila zbog jučerašnjeg neprijavljenog javnog okupljanja aktivista Zelene akcije i inicijative "Pravo na grad" te blokiranja prometa u Gundulićevoj ulici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljivi detalji Otkriveno zašto je baš PLAVE boje... Slika nije dostupna 1,2 MILIJUNA KUNA POTICAJA NOVIM PODUZETNIČKIM IDEJAMA

U povodu Dana planete Zemlje, više od stotinu aktivista Zelene akcije i inicijative "Pravo na grad" proveli su, po uzoru na praksu u zapadnoeuropskim zemljama, tzv. akciju oslobađanja ulice, pa su blokirali promet i Gundulićevu ulicu proglasili pješačkom zonom, a automobile preusmjeravali u Varšavsku ulicu. 

Oni, naime, traže da se Gundulićevom, Masarykovom i Teslinom ulicom trajno zabrani automobilski promet.

Bivša predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić jedina je jučer privedena jer, kako kažu u zagrebačkoj policiji, kao organizatorica nije prijavila javno okupljanje.

Policija je zatražila da prekine okupljanje, no ona se umjesto toga legla na kolnik, ali je nakon ponovljene zapovijedi poslušala i prekinula okupljanje. 

Potom je dovedena u službene prostorije Policijske postaje Centar na prekršajnu obradu te u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do redovnog radnog vremena Prekršajnog suda,
kažu u zagrebačkoj policiji.

U Zelenoj akciji smatraju da je riječ o neosnovanom uhićenju i cjelonoćnom zadržavanju u pritvoru. 

Tvrde da je njihova aktivistica nakon mirnog završetka akcije dobrovoljno otišla u policijsku postaju na obavijesni razgovor koji se "pretvorio u uhićenje i pritvor". 

Stoga će, kažu, razmotriti pravne mogućnosti zaštite osnovnih ljudskih prava svoje aktivistice.

Sama Jagoda Munić nema primjedbe na odnos policajaca prema njoj, no smatra kako je njezino pritvaranje neprihvatljiv oblik pritiska na građanske inicijative u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene