Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje trojici bivših zaposlenika Hrvatskog fonda za privatizaciju i ostalima u slučaju 'veliki maestro' danas je, nakon dvotjedne stanke, nastavljeno prikazivanjem tajnih snimaka na kojima USKOK temelji svoju optužnicu.


Među ostalima prikazana je snimka sastanka USKOK-ov pouzdanika Mihaila Mošnogorskog s bivšim šefom HFP-ovog odjela nekretnina Igorom Petlevskim koji je prema optužnici od pouzdanika zatražio 350.000 eura mita. Svjedočeći u ovom postupku Mošnogorski je promijenio raniji iskaz rekavši da ga Petlevski nije ništa tražio ili da mu je za dogovaranje posla trebao nešto dati.

Vezani članci Andrija Jarak Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva Vili Beroš U Ministarstvu potvrdili da su pod povećalom USKOK-a zbog stranice koronavirus.hr. Zaposlili tvrtku bez javnog natječaja i objasnili: "Imali su zakupljenu domenu"

>> 'Veliki maestro' odgođen zbog bolesti Juraja Parazajdera

U prikazanoj snimci spominje se i bivši predsjednik HFP-a Grga Ivezić za kojega je Petlevski rekao da ga 'ne zanima novac' te da se boji uplitati u zahtjevnije slučajeve, osim kada od njega to traži politika. Preslušane su i snimke telefonskih razgovora optužene odvjetnice Asje Piplović s njenim suradnikom suoptuženim Mladenom Jandričekom, kao i Jandričekovi razgovori s Petlevskim.

Osmero optuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela. Osim za primanje i davanje mita, USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje i poticanje na te zlouporabe. Suđenje se nastavlja sutra.