Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nismo same slavi 7. rođendan

''Prijevoz žena oboljelih od raka na kemoterapije trebao bi biti sastavni dio police zdravstvenog osiguranja''

Aktualno Galerija Ivana Kalogjera Ivana Kalogjera Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kalogjera i Anja Perković Ivana Kalogjera i Anja Perković Foto: DNEVNIK.hr Udruga Nismo same slavi sedmu obljetnicu Udruga Nismo same slavi sedmu obljetnicu Foto: DNEVNIK.hr +0 Anja Perković, reporterka Nove TV Galerija 1/4 >>
Udruga žena 'Nismo same' oboljelih i liječenih od malignih bolesti, obilježila je u četvrtak sedam godina rada, a s predsjednicom Udruge Ivanom Kalogjerom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Na obilježavanju sedmog rođendana Udruga žena ''Nismo same'' u Museumu Katran u Zagrebu u četvrtak je predstavila dva nova projekta: ''Niste sami – u spomen mami“ i nastavak projekta''Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ koji se proširuje na otoke Ugljan, Cres i Korčulu.

Udruga je poznata po kontinuiranom razvoju novih inicijativa, a u sedam godina rada osmislile su brojne projekte s ciljem stvaranja bolje budućnosti za onkološke pacijentice.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova

Njihov najpoznatiji projekt je ''Nisi sama – ideš s nama!'' za besplatan taksi prijevoz žena oboljelih od raka na kemoterapije. ''Udruga je dosad osigurala više od 29.000 besplatnih taksi vožnji za 885 žena. No, prati nas velika zajednica iz cijele Hrvatske, čak i regije, pa smo pomogli i osnažili tisuće žena'', kazala je predsjednica udruge ''Nismo same'' Ivana Kalogjera u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Anjom Perković.

''U većini razvijenih europskih zemalja prijevoz žena oboljelih od raka na kemoterapije sastavni je dio police zdravstvenog osiguranja i iskreno se nadam da će jednog dana biti i u Hrvatskoj i dostupno svima. Počelo se razvijati lokalno, primjerice Grad Rijeka je pokrenuo projekt, Primorsko-goranska županija je nedavno raspisala natječaj da se javljaju općine, Grad Karlovac je osigurao sredstva, nadam se i Grad Zagreb uskoro. Divan je osjećaj da vi kao građani nešto pokrenete i da se to onda razvija'', istaknula je Kalogjera.

Pročitajte i ovo Ilustracija BORBA ZA PREŽIVLJAVANJE VIDEO Kako u Hrvatskoj žive osobe koje se bore s rakom? ''Ostaju bez posla, umiru od gladi, bez vode, sami...''

Kroz EU projekt ''Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama'', Udruga je provela inicijativu ''zdrava kava s doktorima'' u 16 gradova diljem Hrvatske s ciljem informiranja, educiranja, povećanja svijesti građana o važnosti prevencije te pružanja podrške onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima.

Dostupnost zdravstvene skrbi ženama u Hrvatskoj ovisi od područja do područja, upozorila je Kalogjera: ''Mi smo s projektom ''Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama'' bile u Slavoniji i ima jako puno žena kojima je nedostupna zdravstvena skrb, udaljene su od liječnika, nema osiguranog javnog prijevoza. Susrele smo se sa činjenicom da postoje mnoge umirovljenice koje moraju dati pola ili trećinu svoje mirovine da bi ih netko odvezao do liječnika.''

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene