Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika izložba

Čelnica udruge Nismo same: "Nažalost, još živimo u društvu gdje su oboljele osobe stigmatizirane. Sama sam prošla taj put"

Aktualno Galerija "Ja sam snaga" - 3 Foto: DNEVNIK.hr "Ja sam snaga" - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same Foto: DNEVNIK.hr "Ja sam snaga" - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Galerija 1/5 >>
Žene oboljele od raka dojke progovorile su na do sada rijetko viđen način. Fotografijom. Deset žena stalo je pred objektiv fotografa Vjekoslava Skledara.

"Identitet, ženstvenost, samopouzdanje - sve to ženama nerijetko donosi njihova kosa. Žene oboljele od malignih bolesti ostaju bez tog dijela identiteta. Deset žena koje je ostalo bez kose fotografiralo se i svoje porterete objavilo javnosti", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same, za Dnevnik Nove TV rekla je kako je cilj izložbe destigmatizirati žene oboljele od raka dojke. "Nažalost, još živimo u društvu gdje su oboljele osobe stigmatizirane, nema dovoljno empatije. Sama sam prošla taj put i znam što žene prolaze", rekla je Kalogjera.

Priznaje da ju je dugo mučila priča jedne žene iz Slavonije. "Djeca su je molila da nikada ne skida periku jer joj se druga djeca rugaju u razredu", prisjetila se Kalogjera.

Kaže kako se tada pojavio fotograf Vjekoslav Skledar s idejom da se naprave portreti deset žena bez kose. "Da pokažemo da ženska snaga i ljepota nije njihova kosa, već da su snaga i ljepota u nama", poručila je Kalogjera.

Pročitajte i ovo Katarina Peica - 1 Samopregled joj spasio život Na božićno jutro doživjela je šok života: "Napipala sam kvržicu veličine zrna graška. Mislila sam da sam premlada za takvu dijagnozu"

Uz svaku fotografiju se nalazi i priča tih žena. "Imamo ženu koja je otkrila rak dojke u trudnoći, dan prije vjenčanja", rekla je Kalogjera.

To je prva izložba, ali Kalogjera kaže da stalno smišljaju nove projekte te da će "uskoro biti iznenađenja". 

Više o izložbi pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene