Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometni kolaps

Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova

Aktualno Galerija Štrajkovi u Europi - 1 Štrajkovi u Europi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Štrajkovi u Europi - 2 Štrajkovi u Europi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Štrajkovi u Europi - 3 Štrajkovi u Europi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štrajkovi u Europi - 4 Štrajkovi u Europi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Štrajkovi u Europi - 5 Galerija 1/5 >>
U tijeku su štrajkovi diljem Europe. U Češkoj, Španjolskoj i Francuskoj na ulicama su poljoprivrednici, dok u Njemačkoj štrajkaju strojovođe i radnici Lufthansa.

Prosvjedi i štrajkovi šire se po Europi. Nezadovoljstvo radnika plaćama i uvjetima rada prelijeva se u prometni kolaps.

Poljoprivrednici su izazvali blokade prometa u Češkoj, Španjolskoj i Francuskoj, dok su zbog dvodnevnog štrajka radnika u prometu putnici ostali zarobljeni diljem Njemačke.

Češki poljoprivrednici su održali veliki prosvjed u Pragu. Ogorčeni zbog politike vladajućih, pred zgradu vlade i ministarstava bacili su gnoj.

Pročitajte i ovo Nadzorna kamera Anketa Dnevnika Nove TV Podržavate li postavljanje kamera po gradovima? Pogledajte kako ste glasali

"Ne sviđa mi se što nam rade. Uvoze pljesniva zrna dok mi možemo proizvesti ispravno i vrijedno žito. Ali oni uvoze sve, poput životinja i drugog. To se jednostavno ne može izdržati", rekao je bijesni češki poljoprivrednik Slajchrt Zbynek.

Najviše im smeta jeftin uvoz, uvođenje strogih ekoloških pravila i birokracije koji znatno otežavaju poslovanje.

Pročitajte i ovo Novi ravnatelj SOA-e - 4 Novi sukob s Plenkovićem Hajdaš Dončić za Dnevnik Nove TV otkrio kad će Milanović riješiti imenovanje novog šefa SOA-e

Val nezadovoljstva već se neko vrijeme širi po Europi. Španjolski i francuski poljoprivrednici udružili su snage i blokirali granicu.

"Došli smo ih podržati i zahtijevati iste stvari kao što oni uglavnom traže. Da se uklone svi porezi na benzin, ne samo PDV, nego svi porezi, baš kao što je to učinjeno u sektoru vojske, zrakoplovstva i pomorskog prometa", smatra španjolski prosvjednik Joseba Pagadizabal.

Štrajk u Njemačkoj

Za to vrijeme stotine kamiona i vozila zaglavile su u kolonama na francuskoj strani. Zaglavili su i milijuni putnika diljem Njemačke. U tijeku je prometni štrajk na više frontova. S radom su stali strojovođe i Lufthansini radnici zračnih luka.

Pročitajte i ovo Sanirana šteta nakon puknuća cijevi u zagrebačkoj Branimirovoj ulici - 1 Stigli i djelatnici Vodovoda FOTO Pukla cijev u središtu Zagreba: Cesta ostala pod vodom, na terenu i policija

"To što su u štrajku je u redu. Ali ono što nije u redu učiniti je da Lufthansa potvrdi let i onda dođete ovamo, a oni kažu ne, ne možete doći do izlaza", nezadovoljan je Konstanze Hacker.

Stali su gotovo svi međugradski, regionalni i prigradski vlakovi. Otkazane tisuće letova. Sindikati traže povećanje plaća, a željezničari smanjenje radnih sati bez rezova na primanjima.

"To je velika smetnja i ne mogu baš razumjeti moraju li se zahtjevi, od kojih su neki sigurno opravdani, provoditi tako oštrim sredstvima", kazao je Walter.

Pročitajte i ovo EPP za Ursulu von der Leyen - 3 Ususret EU izborima Reporter Dnevnika Nove TV iz Bukurešta: ''Ursula von der Leyen morat će sada izaći iz svojeg ureda u Bruxellesu''

Štrajkovi su doveli do prometnih gužvi u gradovima i na autocestama, nestašice automobila za iznajmljivanje te očajničkih pokušaja rezerviranja letova drugih kompanija. Štrajk bi prema najavama trebao trajati dva dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene