Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili 'posebne društvene akcije'

Prijavili Ostojića jer je mijenjao trasu gay povorke u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvorica Splićana podnijela su splitskom Općinskom državnom odvjetništvu prijavu kojom traže utvrđivanje odgovornosti ministra policije Ranka Ostojića zbog mijenjanja trase prošlogodišnjeg splitskog Gay pridea.

Četvorica građana Splita članova Građanske inicijative podnijela su Općinskome državnom odvjetništvu prijavu kojom traže utvrđivanje zakonske odgovornosti ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, kojeg terete za zloporabu položaja i ovlasti davanjem suglasnosti za trasu Đardin-Marmontova-Riva za održavanje gay parade 9. lipnja lani, čime je prekršeno nekoliko zakona, rečeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare podnositelja te prijave.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Slika nije dostupna Zapovjednik iz MORH-a Izdao lažnu potvrdu o smrti i oštetio državu za tri milijuna kuna?!

Na novinarsko pitanje kako će članovi te inicijative postupati glede ovogodišnje splitske gay parade, najavljene za 8. lipnja, jedan od podnositelja prijave iz splitske Građanske incijative Stjepan Lozo rekao je da će "pokrenuti posebne društvene akcije".

>> Francuski senat podržao legalizaciju gay brakova

"Ne može se organizirati tako konfliktan događaj, kao što je gay parada u Splitu, tako da se krši niz zakona: o javnom okupljanju, o lokalnoj samoupravi, o policiji i policijskom postupanju, Kazneni zakon, Europska povelja o lokalnoj samoupravi. Sve smo to dokumentirali i predali Općinskome državnom odvjetništvu da se očituje", istaknuo je Lozo.

Po njegovim riječima, ako se Općinsko državno odvjetništvo ne očituje o toj prijavi u roku od 30 dana, splitska Građanska inicijativa podnijet će kaznene prijave i tužbe izravno sudu i tako će tražiti utvrđivanje odgovornosti ministra unutarnjih poslova Ostojića.

Objašnjavajući navode iz prijave, Lozo je posebice istaknuo kršenje Zakona o javnom okupljanju tijekom prošlogodišnje splitske gay parade, dodajući kako se tim zakonom izričito upozorava da se mirni prosvjedi i javni skupovi "ne smiju organizirati na mjestima gdje se utemeljeno može pretpostaviti da će veći broj građana biti ometan u kretanju ili obavljanju svojih poslova".

"Upravo je trasa Đardin-Marmontova-Riva taj prostor, a njime se kretala gay parada te je prekršena i odluka gradskih vlasti da se ona održi na Prokurativama", rekao je Lozo.

Na konferenciji za novinare podnositelji prijave istaknuli su natpis "Stop malim tiranima". Na novinarsko pitanje smatraju li ministra unutarnjih poslova Ostojića tiraninom, Lozo je odgovorio: "U ovom slučaju da". Dodao je kako je ministar Ostojić "u slučaju prošlogodišnje splitske gay parade flagrantno prekršio zakone i postupio drsko".

"To pokazuje da ministar unutarnjih poslova Ostojić, nažalost, od komunista nije evoluirao u demokrata", rekao je Lozo. Ako je netko na vlasti, to mu ne daje pravo da po svojoj ideološkoj i političkoj procjeni odlučuje koji će zakon poštovati, a koji neće te koje će građane štititi, a koje neće, dodao je.

Splitska Građanska incijativa prošle je godine prosvjedovala zbog gay parade u tome gradu, a ovogodišnji organizator te parade je novoutemeljena udruga Rišpet.

"To je njihovo pravo, ali mi ćemo osnovati udrugu Respekt jer želimo da se i nas, koji se zauzimamo za zaštitu javnog morala, respektira", rekao je Lozo i dodao da će, po njegovu mišljenju, "gay parade odumirati kao što je to bio slučaj i s prvomajskim paradama ili Titovim štafetama". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene