Bliži se državna matura, a učenici i profesori su složni da je ona svake godine sve teža. To se vidi i na rezultatima koji su iz godine u godinu sve lošiji.

Galerija


Iako je iz Gimnazije Lucijana Vranjanina prošle godine izašao najbolji maturant, Petar Suman, učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina za maturu nemaju samo riječi hvale, već i kritike.

Vezani članci Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i Martina Bolšec Oblak (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Divjak o lošim rezultatima državne mature: "Ovo treba razuvjeriti sve koji su tvrdili da je naš sustav dobar" Državna matura, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Objavljeni službeni rezultati državne mature: Matematiku i hrvatski jezik palo čak 8748 učenika

"Uvijek će se pojaviti profesor koji u nekoj mjeri ne obavlja svoj posao", rekao je Tvrtko Hrestak, učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina.

I profesori u sustavu vide probleme.

"Programi jesu malo preopterećeni. Trebalo bi se više posvetiti razumijevanju, a ne učenju na pamet", smatra Stjepan Sabolek, profesor fizike u Gimnaziji Lucijana Vranjanina.

Prosječna ocjena maturanata iz obveznih predmeta je trojka, a ukupan broj učenika koji su pristupili državnoj maturi u 2017. godini je 33.720. Za višu razinu hrvatskog odlučilo se njih 21.659, čak upola manje njih rješavalo je teže zadatke iz matematike. Napredniji engleski polagalo je 18.734 učenika.

13.04.2018.
Sve lošiji rezultati na državnoj maturi (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Ukupan broj učenika koji su pristupili državnoj maturi 2017. godine iznosio je 33.720. Broj učenika koji su pristupili višoj razini hrvatskog 2017. godine iznosio je 21.659, a višoj razini matematike i engleskog pristupilo je 11.290, odnosno 18.734 učenika.

Prošle godine samo je 12 učenika matematiku više razine riješilo u potpunosti točno. U engleskom su učenici bili nešto bolji, njih 17 riješilo je sve točno. Višu razinu iz hrvatskog nitko nije u potpunosti točno riješio.

A kakve će ocjene učenici dobiti ove godine i hoće li i dalje ostati prosječni, uskoro ćemo doznati. Državna matura počinje 7. lipnja, a do sada je prijavljeno oko 33 tisuće učenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr