Hrvatski učenici na ovogodišnjoj državnoj maturi pokazali su koliko je zapravo njihovo neznanje iz elementarne matematike.


Rezultati ovogodišnje državne mature, koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, pokazali su i kako domaći učenici doista slabo barataju matematikom. Donosimo zadatak osnovne razine matematike kojeg nije riješilo čak 12.000 učenika.

Vezani članci Luka Hobor, Maja Drmač i Marijan Višić Oni su među najboljima u Hrvatskoj: Državnu maturu riješili su bez greške Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet"

Riječ je o zadatku pod rednim brojem 15. iz ispita Matematika B.

Pokušajte i sami riješiti taj zadatak pa donesite sud o tome je li pretežak za 12.000 učenika.

Zadatak glasi:

Rezultat tog i drugih zadataka iz osnovnog dijela Matematike, možete pronaći na stranicama NCVVO-a.

Iz Centra se stoga pitaju "jesu li naši mladi ljudi nesposobni?"

"Je li za naše učenike korisno ako od njih očekujemo sve manje i ako ih navodimo da zbog pet minuta sreće izgube nekoliko godina života na fakultetu i svoje samopouzdanje?", navode dalje iz Centra.

"Je li pristanak i iznuđivanje nezasluženih dostignuća nešto što trebamo dopustiti, tj. trebamo li nagraditi nerad i onemogućiti priznavanje rada? Trebamo li podržavati učenje za ispit ili za život?", pitanja su koja u zaključku ističu u Centru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju