Blaženka Divjak (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod optužio je u četvrtak ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da provodi samovolju te pozvao saborske zastupnike da prije izglasavanja izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi razmotre način na koji su izmjene donesene.


Sindikat je u priopćenju poručio da prije izglasavanja izmjena zakona zastupnici moraju znati da do zakonskih promjena "nije došlo na primjeren i uobičajen način", pa ih je pozvao da prijedlog zaustave i pošalju na doradu.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Blaženka Divjak: Moramo nastaviti dijalog i pokazati poštovanje prema učiteljima Raskol u zbornici (Foto: Dnevnik Nove TV) Raskol u zbornici! Za gotovo isti posao i tisuću kuna manja plaća: "Osjećam se loše zbog toga, učitelji će biti nezadovoljni"

Kao zamjerku su naveli da članovi radne skupine, koje je imenovala Vlada za pripremu izmjene zakona, nisu ni na koji način mogli utjecati na sadržaj promjena.

"Sastanke radne skupine prestalo se sazivati, a da prethodno nije donijeta odluka o prestanku njezina rada. Očito je kako iza promjena koje se predlažu stoji isključivo ministričina samovolja", tvrde sindikalci.

Nastavlja se neprihvatljiva praksa Ministarstva znanosti i obrazovanja da se u javnoj raspravi "zamrače" najvažnija rješenja iz samog zakona. Zašto postoji javna rasprava ako o svemu odlučuje jedna osoba ili nekolicina njenih suradnika, pita sindikat.

"Donošenjem zakona sredinom srpnja eliminira se mogućnost osporavanja promjena koje se predlažu. Iza ove 'nekorektnosti' krije se strah od suočavanja s pritiskom koji bi mogao stići od nezadovoljnih učitelja i nastavnika", stoji u priopćenju. (Hina)