Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku sjednice Vlade na posjet slovenskog premijera Mire Cerara te je pozvao Sloveniju da se sudrži od jednostranih poteza. Poručio je da će Hrvatska znati štititi svoj teritorij.

Galerija


Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na aktualne događaje.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Slovenci uveli važnu promjenu: Pogledajte tko sve može točiti gorivo bez ikakve COVID potvrde Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) - 3 "Odgovor na pitanje može li u graničnom sporu s Hrvatskom doći do pomaka treba tražiti na slovenskoj strani"

"Javnosti najinteresantnije pitanje bio je posjet premijera Slovenije Mire Cerara. Izrazito je dobro da je došao u Zagreb, da smo razmotrili niz pitanja. Sa Slovenijom nas puno toga veže, imamo nekoliko otvorenih pitanja, jedno od njih je i pitanje granice. Bilo je pokušaja da se to riješi, prije nego što se išlo u ad hoc arbitražu 2009. kada je Hrvatska pregovarala o ulasku u EU. Do tada nismo otvorili niti jedno poglavlje. Uvijek smo se držali dva načela: da bi granica trebala slijediti zatečeno stanje iz lipnja 1991. te da bi trebala slijediti katastarsku granicu", rekao je Plenković i ponovio okolnosti u kojima je Hrvatska izašla iz arbitraže.

Rezimirao je i sastanak sa Cerarom ponovivši da Hrvatska želi dijalogom riještiti pitanje granice, "na europski način i na način da obje strane budu zadovoljne" podsjetivši na rješenje koje je predložio Sloveniji.

"Radi se o stotinjak ljudi koji bi u tom slučaju bili preseljeni. Nitko iz Hrvatske ne bi ostao s druge strane granice. Očekujem da se Slovenija suzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza, mi ih isto nećemo poduzimati, ali ćemo znati poštovati ono što je naše i koristiti ono što nam je na raspolaganju u cilju zaštite našeg teritorija. Zato pozivam na nastavak dijaloga", poručio je Plenković.

"Mi smo za to pripravni, postoji dobra volja i Europske komisije, koja je posredovala kada se dogovarao arbitražni sporazum, da i dalje pomogne rješenju u svojoj naravi jednog bilateralnog spora."

Kako je dalje rekao, i druge članice EU-a imaju neka otvorena pitanja pa ih isto tako rješavaju u miru, diskretno, pravnim putem i dijalogom.

"Mislim da smo pokazali konstruktivnost, otvorenost i spremnost za fleksibiliziranje stavova kada je riječ o Hrvatskoj i na tom tragu vjerujemo da ćemo naći rješenje za ovo pitanje granice što bi nam pomoglo da unaprijedimo naše odnose", kazao je Plenković dodavši da jučerašnji sporazum na razini ministara unutarnjih poslova također omogućuje ubrzani protok putnika na prijelazu na Bregani te da vjeruje da će dijalog biti nastavljen u dobroj atmosferi.