Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući "spitzenkandidat"?

Plenković kao rezerva: "Vidjet ćemo što će biti! U ovim situacijama uvijek imate jako puno špekulacija, komentara…"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Plenković komentirao je u Bjelovaru nagađanja da se upravo on spominje kao alternativa, odnosno mogući rezervni "spitzenkandidat".

Plenkovićevo ime spomenuo je i Financial Times u tekstu o konzultacijama o izboru budućih šefova ključnih institucija Europske unije.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

"Vidjet ćemo što će biti", rekao je premijer i dodao: "Naša podrška Manfredu Weberu je snažna, čvrsta i jedinstvena. Čitajte vi Financial Times, ali čitajte i Politico. Nemam tu što posebno komentirati. U ovim situacijama uvijek imate jako puno špekulacija i komentara. Ja sam sve rekao za Politico", rekao je Plenković.

Na pitanje što misli o inicijativi HNS-a da se izbjegne referendum i da se razgovara sa sindikatima, koji su prikupili gotovo 700.000 potpisa za referendum o mirovinskoj reformi, Plenković je kazao kako sa njima nije otvarao tu temu.

"Komentirao sam to prije nekoliko dana", rekao je Plenković, ne želeći odgovarati na pitanja o mirovinskoj reformi i inicijativi koalicijskih partnera.

Pozvao je građane da izađu na europske izbore te je najavio sutrašnji dolazak Angele Merkel i Manfreda Webera u Zagreb na skup HDZ-a.

Govoreći o predstojećim izborima za Europski parlament, ponovno je pozvao građana da u što većem broju izađu na izbore i ponovno ustvrdio da HDZ ima "daleko najbolju listu, daleko najbolji program i kandidate, a sa svojim je postignućima najuvjerljiviji kad je riječ o europskim temama".

Što se tiče dolaska Angele Merkel u Zagreb, napomenuo je da s njom dolazi i spitzenkandidat europskih pučana Manfred Weber.

"To je jedini događaj izvan Njemačke na kojem će u sklopu EU kampanje sudjelovati njemačka kancelarka. To je potvrda dobrih odnosa između Hrvatske i Njemačke te između CDU-a i HDZ-a", naglasio je Plenković.

HDZ podržava Webera, koji je u Hrvatskoj bio već nekoliko puta, u njegovim nastojanjima i vođenju paneuropske kampanje. HDZ-ov skup s Merkel i Weberom bit će referentan ne samo za kampanju HDZ-a nego i na europskoj razini u kampanji Europske pučke stranke, ocijenio je.

Razgovori s Merkel i Weberom i o bilateralnim temama

Potvrdio je da će se s Merkel i Weberom razgovarati i o bilateralnim temama, prije svega o provedbi akcijskog plana koji je potpisan na razini ministara vanjskih poslova, o deset točaka suradnje između Njemačke i Hrvatske.

"Planira se nastavak i proširenje suradnje s pojedinim njemačkim zemljama, radimo na dubljoj suradnji u pogledu investicija između Hrvatske i Njemačke, a razgovorat ćemo i o hrvatskom ulasku u Schengen i europodručje, kao i o stanju na jugoistoku Europe, pitanju sigurnosti i migracijama", najavio je Plenković. (MT/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene