Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupujemo francuske avione

Premijer otkrio kada borbeni avioni stižu u Hrvatsku i do kada bismo ih trebali otplatiti

Premijer Andrej Plenković otkrio je detalje nabave francuskih borbenih aviona. Oni bi u Hrvatsku trebali stići početkom 2024. godine, a do 2025. Hrvatska treba otplatiti 999 milijuna eura za njih. Prvu obročnu ratu platit ćemo početkom 2022. godine.

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade je dao izjavu za medije. Detaljnije je govorio o nabavi 12 borbenih francuskih aviona za 999 milijuna eura. 

''Smatram da smo proces vodili izvrsno, precizno, metodološki i proceduralno na kvalitetan način. Svi su ponuditelji imali jednak tretman. Što se tiče kvalitete zrakoplova, ovo je dugoročno najbolje rješenje za Hrvatsku'', kazao je i dodao da će ugovor biti detaljno uređen. Očekuje se da će sav iznos biti otplaćen 2025. godine.

Avione plaćamo na rate, za što premijer kaže da neće ugroziti ulazak Hrvatske u eurozonu. ''Očekujemo da zrakoplovi uđu u Hrvatsku početkom 2024.'', otkrio je.

Kada je riječ o smještanju aviona u Hrvatskoj, Plenković je rekao da će se uložiti u infrastrukturu kako bi se pronašlo gdje će oni biti. ''Ne vidim nikakav problem da ti avioni budu u Zagrebu'', poručuje premijer.

Otplata aviona počinje početkom sljedeće godine. ''Hoće li biti kroz zaduženja ili proračun, svejedno je'', kaže premijer i dodaje da je u cijenu uključena sva dodatna oprema, kao i obuka pilota u Francuskoj. Na pilote se kratko osvrnuo i ministar obrane Mario Banožić koji je rekao da Hrvatska ima dovoljno pilota koji će letjeti novim avionima. Dodao je da i avioni kada dođu u Hrvatsku neće biti stariji od 10 godina.

Komentirao i kampanju

Premijer se zatim osvrnuo i na lokalne izbore rekavši da je na ovim izborima ''prvi put Možemo! postalo meta napada na način koji je nama svakodnevna situacija''. ''Pa je onda cijeli lijevi spektar bio šokiran, zatečen i boli ih što se događa. A što se tiče Domovinskog pokreta, oni su, to se vidjelo u svim debatama, ulijetali u minsko polje i tako će i proći'', kazao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene