Andrej Plenković još nije ispunio obećanje naciji da će vratiti Inu u hrvatske ruke. Tek su u pregovorima s Mađarima koji poručuju - razilaze se u mišljenjima oko cijene. Istovremeno, Ina bilježi nikad gori poslovni rezultat.


"Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske", kazao je Andrej Plenković na Badnjak 2016. Danas se o tom povratku još razgovara. Pregovara se s MOL-om, a Mađari poručuju - stajališta o cijeni prilično su udaljena.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković: "Postoji određeni teret... Ne mislim da to netko iz HDZ-a namješta, imamo dosta protivnika, pa i predsjednika Republike" Kupovina Oporba ima svoje ideje za borbu s inflacijom: ''Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle''

Koliko vrijedi Ina, koliko Hrvatska nudi za mađarski dio, s kojim novcem bez povećanja javnog duga - detalje Vlada ne želi otkriti. Šute i u Ini. I u Ministarstvu gospodarstva šute, tek poručuju da ne mogu dati informacije koje mogu utjecati na moguću realizaciju procesa otkupa dionica. Stručnjak za energetiku procjenjuje, prema cijeni dionice, vrijednost Ine - oko tri i pol milijarde kuna.

"Tako da bi cijena dionica koje Mađari drže u svom vlasništvu bila negdje oko milijardu i 800, i to je ona cijena koju su oni diplomatskim putevima i komunicirali do sada'', pojasnio je Ivan Brodić, stručnjak za energetiku.

Ako se pita oporbu, sad nije vrijeme za reotkup Ine. Hrvatsko-mađarski odnosi opterećeni su i arbitražnim postupcima, šef-a MOL-a Žolt Hernadi nepravomoćno je osuđen na dvije godine u predmetu Ina-MOL.

''Ina je opterećena ovom svađom dva vlasnika. Kad imate kuću u kojoj se dva vlansika svađaju, kuća se brzo sruši zato što nitko ne ulaže'', usporedio je Brodić. Hrvatska je svoju ponudu iznijela Mađarima, iz Vlade najavljuju novu odgodu - konkretan rezultat očekuju do kraja godine. 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju