Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ne otkriva detalje

Pregovori oko Ine još traju, ali stajališta o cijeni - prilično su udaljena

Andrej Plenković još nije ispunio obećanje naciji da će vratiti Inu u hrvatske ruke. Tek su u pregovorima s Mađarima koji poručuju - razilaze se u mišljenjima oko cijene. Istovremeno, Ina bilježi nikad gori poslovni rezultat.

"Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske", kazao je Andrej Plenković na Badnjak 2016. Danas se o tom povratku još razgovara. Pregovara se s MOL-om, a Mađari poručuju - stajališta o cijeni prilično su udaljena.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

Koliko vrijedi Ina, koliko Hrvatska nudi za mađarski dio, s kojim novcem bez povećanja javnog duga - detalje Vlada ne želi otkriti. Šute i u Ini. I u Ministarstvu gospodarstva šute, tek poručuju da ne mogu dati informacije koje mogu utjecati na moguću realizaciju procesa otkupa dionica. Stručnjak za energetiku procjenjuje, prema cijeni dionice, vrijednost Ine - oko tri i pol milijarde kuna.

"Tako da bi cijena dionica koje Mađari drže u svom vlasništvu bila negdje oko milijardu i 800, i to je ona cijena koju su oni diplomatskim putevima i komunicirali do sada'', pojasnio je Ivan Brodić, stručnjak za energetiku.

Ako se pita oporbu, sad nije vrijeme za reotkup Ine. Hrvatsko-mađarski odnosi opterećeni su i arbitražnim postupcima, šef-a MOL-a Žolt Hernadi nepravomoćno je osuđen na dvije godine u predmetu Ina-MOL.

''Ina je opterećena ovom svađom dva vlasnika. Kad imate kuću u kojoj se dva vlansika svađaju, kuća se brzo sruši zato što nitko ne ulaže'', usporedio je Brodić. Hrvatska je svoju ponudu iznijela Mađarima, iz Vlade najavljuju novu odgodu - konkretan rezultat očekuju do kraja godine. 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene