Nakon komentara vukovarskog gradonačelnika o odluci Ustavnog suda vezanoj za službenu upotrebu jezika i pisma srpske nacionalne manjine, oglasili su se i politički predstavnici srpske nacionalne manjine u tom gradu.

Galerija


''Imamo gradonačelnika koji se stavlja iznad Ustava, Zakona, koji stvari svodi isključivo na subjektivne kriterije. Tako da je suvišno govoriti u Vukovaru o pravima Srba'', kaže Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine.

Na izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave reagirala je i Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a. ''Nakon današnjih izjava jasno je da gradonačelnik ne priznaje kolektivna prava, nego on kolektivizira krivicu svih Srba u Vukovaru. To mi i nikako ne možemo prihvatiti'', rekla je Jeckov.

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika reda srpske zajednice (Foto: Dnevnik.hr)
Saborska zastupnica Dragana Jeckov (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr

Ivan Penava je danas izjavio da ne podržava odluku Ustavnog suda vezanu uz službenu uporabu jezika i pisma srpske nacionalne manjine.

Penava smatra da prvo treba biti zadovoljena pravda koju stradalnici Domovinskog rata čekaju već 28 godina. Do tada, kako kaže, svi drugi moraju čekati. Iz grada Vukovara podsjećaju da svi gradski vijećnici srpske nacionalnosti materijale za rasprave uredno dobivaju na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu. Za to iz gradskoga proračuna izdvajaju oko 100 tisuća kuna na godinu.

Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura

Miroslav Šeparović (Foto: Pixsell,Davor Puklavec) Šeparović poručio Penavi da je dužan slušati Ustavni sud, ali i dodao: "Nećemo u Vukovar slati policiju"

Nakon Penavinog istupa oglasio se i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović koji od lokalnih vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti te da oko toga ne bi želio polemizirati s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. 

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika reda srpske zajednice (Foto: Dnevnik.hr)
Miroslav Šeparović (Foto: Pixsell,Davor Puklavec) Foto: Pixsell,Davor Puklavec

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Papa: ''Ako prođete pored beskućnika na ulici ne pitajte je li pijan, zapitajte se je li vaše srce otvrdnulo''