Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interkulturalna škola

Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura

Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika reda srpske zajednice (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Kako izgleda suživot Hrvata i Srba u gradu Vukovaru, možda najbolje svjedoči Interkulturna škola Dunav koja je u korovu jer od izgradnje zjapi prazna. Školu koju su trebala zajedno pohađati djeca hrvatske i srpske nacionalnosti financirala je Kraljevina Norveška. Sve je propalo pa Norvežani traže povrat novca.

Dvadeset i jednu godinu nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja učenici hrvatske i srpske nacionalnosti u vukovarskim školama ne idu u iste razrede.

Prije dvije godine Kraljevina Norveška financirala je izgradnju zajedničke škole. Uložili su milijun i 300 tisuća eura. No, projekt je propao. Vukovarski roditelji za svoju su djecu izabrali odvojene škole.

''To nije dobro za budućnost jedne sredine. Međutim, na tome inzistiraju politički predstavnici lokalnih Srba u Vukovaru i mislim da time ne rade dobro svojoj zajednici i da ne čine dobro gradu Vukovaru'', rekao je Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Vukovara u siječnju.

''Traže se razlozi, načini da pripadnici srpske zajednice sami odustanu, da sami kažu eto mi nećemo tako da se obrazujemo. Da je to pritisak koji se stvara na pripadnike srpske zajednice. Da odustanemo od toga, ali oni neki koji bi htjeli da ni ne odustanemo ne bi baš htjeli da prljaju ruke'', rekao je Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz reda srpske zajednice u siječnju.

Pročitajte i ovo Napreduje obnova vukovarskog Vodotornja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ilegalno odlaganje otpada Grad heroj postao divlji deponij: Vukovar se guši u smeću, posegnuli za drastičnim mjerama

Snijeg je okopnio, oko prazne škole raste korov, a Norvežani traže povrat uloženog novca. S obzirom na to da Hrvatska nije bila zainteresirana, Norvežani su tražili povrat novca. Je li ga hrvatska država vratila još nije poznato.

U Ministarstvu obrazovanja ne znaju jesu li Norvežanima vratili više od milijun eura. ''Ministarstvo znanosti i obrazovanja će održati u ponedjeljak sastanke sa svim dionicima u procesu pa ćemo imati punu informaciju za javnost nakon ponedjeljka'', priopćili su.

Iako je zgrada kompletno uređena, nikada nije dobila svoju funkciju. Iz grada doznajemo kako će je uskoro dobiti. Prenamijenit će se u dječji vrtić. Dok jedni građani pozdravljaju ideju, drugi baš i ne.

Izgrađeni objekt uskoro bi trebao dobiti novu šansu, a djeca više mjesta za igru i sklapanje prijateljstva. No, hoće li se u njemu djeca srpske i hrvatske nacionalnosti igrati zajedno ili odvojeno još nije odlučeno. Suživot u Vukovaru još uvijek znači da Hrvati i Srbi žive jedni pokraj drugih, a ne jedni s drugima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Direktor Hrvatske turističke zajednice objasnio zašto turista ima, ali ih ne vidimo: "Dopustite mi pojašnjenje, podaci će se promijeniti" +0 Direktor hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Direktor Hrvatske turističke zajednice objasnio zašto turista ima, ali ih ne vidimo: "Dopustite mi pojašnjenje, podaci će se promijeniti" 1/1 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene