Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"moramo biti pripravni"

Zoran Milanović: "Razgovarao sam s premijerom, sazvat ćemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost"

Zoran Milanović u Austriji - 4
Zoran Milanović u Austriji - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović u Austriji - 1 Zoran Milanović u Austriji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović u Austriji - 3 Zoran Milanović u Austriji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović u Austriji - 4 Zoran Milanović u Austriji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zoran Milanović u Austriji - 2 Galerija 1/7 >>
Predsjednik Zoran Milanović komentirao je u Austriji situaciju s migrantima.

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je gradišćanske Hrvate u austrijskom Eisenstadtu i od tamo poručio kako zbog potencijalne migrantske krize namjerava sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu" Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

"Sazvat ćemo Vijeće za nacionalnu sigurnost ovih dana, radi svih odluka koje potencijalno treba donijeti. Možda budu potpuno nepotrebne. Moja procjena je - ništa slično onome iz 2015. godine, ali moramo biti pripravni", poručio je.

"Razgovarao sam i s premijerom, rekao mi je da on i ministar Božinović idu u Grčku ovih dana“, dodao je Milanović.

Na pitanje o razgovoru s premijerom i hoće li se postrožiti kontrole na granici, predsjednik je rekao kako o tome nisu razgovarali već je bilo riječi o eventualnom korištenju vojske na granicama. Milanović ne vjeruje da će do toga doći, no ako i dođe ta odluka, kaže, ona mora biti zajednička.

"Zakon je tu predvidio jednu mogućnost, ali je nedorečen. Trebamo i definirati "rules of engagement", to jest pravila postupanja vojske u tom slučaju. Zato smo dogovorili sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost", rekao je predsjednik.

 

Turska je krajem prošlog tjedna objavila je da otvara put migrantima prema Europi, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je poručio kako se ta odluka neće promijeniti.

Hrvatski predsjednik boravi u jednodnevnom posjetu Austriji. Ranije se sastao s austrijskim kolegom Alexanderom Von der Bellenom, te je posjetio Hrvatski centar u Beču.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica okupit će se u srijedu u Bruxellesu na izvanrednom sastanku kako bi razgovarali o stanju na granici s Turskom, a u petak u Zagrebu će se sastati ministri vanjskih poslova, doznaje se od hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a.

O gradišćanskim Hrvatima

Milanović je nakon susreta s gradišćanskim Hrvatima poručio kako bi Hrvatska trebala značajnije financijski pomagati toj manjinskoj zajednici.

"Iz ove pozicije je lako govoriti da treba dati više novaca jer sam bio premijer, pa sam to i sam mogao napraviti. Međutim, iznenadilo me koliko malo mi kao država dajemo ovoj zajednici", rekao je Milanović u Željeznom (Eisenstadt), prijestolnici Gradišća u kojoj se susreo s predstavnicima gradišćanskih Hrvata.

"Mislim da bismo trebali dati više, riječ je o jako malim iznosima koje Hrvatska daje, siguran sam da toga nisu svjesni ni neki ljudi na vlasti", dodao je Milanović.

Hrvati Gradišće naseljavaju od 16. stoljeća, prostor koji se proteže današnjom Austrijom, Mađarskom i Slovačkom. Procjenjuje se da danas tamo živi 50 tisuća Hrvata.

Predstavnici te zajednice predstavili su Milanoviću probleme s kojima se suočavaju i koji su im ciljevi, poput otvaranja škole na dva jezika, kakve već postoje u Gradišću, i u Beču.

Dvojezičnost u Beču

Milanović je posjetom Željeznom, gradu koji je to ime dobio već u 12. stoljeću zbog povijesti rudarenja i trgovine tom kovinom, završio svoj jednodnevni posjet Austriji.

Ranije tijekom dana susreo se s predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom te je posjetio Hrvatski centar u Beču. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene