Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je u ponedjeljak Međunarodni dan žena naglasivši kako je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postignuto puno, no treba nastaviti raditi da bi dostigli najviše standarde u području ravnopravnosti spolova.


 "Obilježavanje Međunarodnog dana žena prigoda je da još jednom izrazimo svoju zahvalnost i poštovanje svim ženama na njihovom svakodnevnom doprinosu razvoju i oplemenjivanju našeg društva.

Na današnji dan prisjećamo se i svih socijalnih, ekonomskih, kulturnih, političkih i znanstvenih dostignuća žena tijekom povijesti.

I dok nas 8. ožujka podsjeća na dug put koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala ljudska i građanska prava, napredak koji je ostvaren u nastojanjima za jednakopravnost dodatni je poticaj za daljnje osnaživanje položaja žena, njihovog punog pristupa tržištu rada, zaštite njihovog dostojanstva te ravnoteže obiteljskog života i posla", stoji u čestitki.

Hrvatska, naglašava Jandroković, pripada zemljama u kojima su prava žena zakonski visoko zaštićena, a ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 1 Sto žena na vrhu Mosoru: "Nije toliko važno cvijeće koje se daruje, već uspomena na povijesnu borbu“

"Na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigli smo puno, ali moramo nastaviti raditi kako bismo dostigli najviše standarde u području ravnopravnosti spolova, jednakopravnosti i zaštite prava žena, uključujući borbu protiv verbalnog ponižavanja i nasilja nad ženama.

Pitanja položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu dio su temeljnih civilizacijskih vrijednosti i ogledalo zrelog demokratskog društva. Svim ženama uime Hrvatskoga sabora i osobno želim sretan Međunarodni dan žena", poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju