Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud je na njihovoj strani

Luetić: "Liječnici očekuju isplatu korektno obračunate plaće već jučer. Zabrinjava što se to još nije promijenilo"

Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 5
Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 3 Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 3 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 5 Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 5 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 2 Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 2 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 4 Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Liječnici nezadovoljni neisplatom prekovremenih - 1 Galerija 1/5 >>
Iako je Vrhovni sud još u prosincu presudio da se prekovremeni sati liječnika moraju plaćati jednako kao i redoviti, dakle sa svim dodacima, liječnici i dalje dobivaju plaću bez njih.

Takav način obračuna počeo je još 2013. godine i zbog njega je na tisuće liječnika već podnijelo tužbe. Dug prema liječnicima procjenjuje se na više od milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Novi ministar zdravstva Vili Beroš upravo je tu problematiku istaknuo kao jedan od svojih prioriteta, ali prije nego što se uhvati u koštac sa starim dugovima, morat će se pobrinuti da se iz mjeseca u mjesec ne generiraju novi.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je što on misli zašto se ne poštuje odluka Vrhovnog suda.

"Vrhovni sud bio je jasan. Rekli su da je dosadašnji obračun bio pogrešan i da treba krenuti s drugačijim obračunom. Liječnici očekuju isplatu korektno obračunate plaće već jučer. Zabrinjava što se to još nije promijenilo. Neslužbeno, čeka se promjena kolektivnog ugovora pa bi tek u ožujku bila isplaćena točno obračunata plaća. I mi željno očekujemo kako će se to odviti", kaže Luetić.

Sastanak s novim ministrom imaju u srijedu. Luetić kaže kako očekuje razgovore o prekovremenim satima, korektnoj isplati kolegama koji imaju presude i o ponudi kolegama koji još nisu tužili.

"Treba brzo reagirati, jer svaki sudski proces nosi nepotrebne sudske troškove. Očekujemo razgovor na temu Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika. Očekujemo konkretna djela. Očekujemo formiranje radne skupine i brz početak rada radne skupine na Zakonu", napominje.

Luetić kaže kako Komorin prijedlog o reformi specijalističkog usavršavanja stoji tri i pol godine u ladici. "Ministar je najavio određene reforme i u tom smislu, kao centralno financiranje specijalizacija, ali ima dosta prijedloga koje treba izvaditi iz ladice, skinuti prašinu i implementirati", napominje Leutić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene