Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarala s pilotima

Predsjednica nenajavljeno obišla zrakoplove HRZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica i vrhovna vojna zapovjednica oružanih snaga RH, Kolinda Grabar-Kitarović obišla je danas vojnu bazu na Plesu u kojoj su MIG-ovi zbog kojih je proteklih dana bilo problema.

Osobno se htjela uvjeriti u stanje borbene eskadrile te je razgovarala s pilotima. Predsjednica nije pozvala medije, a u pratnji su joj bili njen službeni i vojni fotograf.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBLJETNICA NA PLESU PREDSJEDNICA O PRIZEMLJENJU MIG-OVA "Bila sam šokirana podacima koje sam dobila" Slika nije dostupna Pokroviteljica sajma Predsjednica Grabar-Kitarović obišla Rexpo

U Uredu Predsjednice kažu da je iskoristila priliku za dolazak u bazu nakon što je prije toga dočekala pripadnike hrvatskog kontingenta koji se vratio iz misije „Odlučna potpora“ (Resolute Support) u Islamskoj Republici Afganistanu.

''Nakon razgovora s pilotima i uvidom u stanje Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica ostaje zabrinuta stanjem materijalnih resursa, konkretno zrakoplova MiG-21. Naglasila je važnost borbene spremnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te sigurnosti zrakoplova kao temelja za obavljanje zadaća. Kazala je kako nikada neće dopustiti ugrožavanje ljudskih života, ni u zraku, ni na zemlji. Posebno je pohvalila hrabrost i srčanost pilota koji svakodnevno ispunjavaju sve svoje zadaće te odlučno i beskompromisno štite hrvatsko nebo i teritorij, osiguravajući time nacionalnu sigurnost'', priopćili su iz Ureda Predsjednice.

Podsjećamo, proteklih dana nakon što je dobila izvještaj načelnika Glavnog stožera Mirka Šundova, Predsjednica je ocijenila stanje u hrvatskom zrakoplovstvu zabrinjavajućim, no sam Šundov koji je izvještaj podnio situaciju ne smatra tako dramatičnom.

Podsjećamo da smo jučer prvi objavili vijest da se MIG-u usred leta u srijedu ugasio motor, no tragedija je izbjegnuta samo zahvaljujući prisebnosti pilota, koji ga je, neslužbeno doznajemo, uspio ponovno upaliti i sletjeti na Pleso. Još se utvrđuje što je točno pošlo po zlu, a dok sve okolnosti tog incidenta ne istraže, neslužbeno doznajemo, piloti na njima neće letjeti i bit će prizemljeni. Osim dežurnog borbenog dvojca, u slučaju izvanredne situacije.

Predsjednica je i do sada ponavljala da je nezadovoljna istragom oko remonta i nabave MIG-ova u Ukrajini.

Zanimljivo, danas u pratnji Predsjednice nisu bili ni ministar obrane ni načelnik Glavnog stožera koji su obilazili vojne objekte u Pločama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene