Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nakon još jedne neuspješne runde pregovora između sindikata radnika u prosvjeti i Vlade, oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nakon još jednih neuspješnih pregovora između sindikata i Vlade o prekidu štrajka prosvjetara ponovila da je današnje stanje "posljedica štetne politike Vlade Zorana Milanovića".

Vezani članci Liječnici/Ilustracija - 1 Borili su se na prvoj crti, ali za zdravstvene djelatnike nema povišice: ''Kad vidite da vam daju pljusku, a svi su bili oduševljeni, pljeskali...'' Branimir Mihalinec (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Povuci-potegni između Vlade i sindikata se nastavlja: Ako izostane dogovor, štrajk počinje u srijedu

Predsjednica je ponovno pozvala sve strane "da za stolom nađu najkvalitetnije moguće rješenje".

Priopćenje iz Ureda Predsjednice prenosimo u cjelosti:

"Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. No, ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje.

Hrvatskim Ustavom i međunarodnim aktima koje smo prihvatili preuzeli smo dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima. S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju.

Današnje je stanje posljedica štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima.

Pozivam strane da za stolom nađu najkvalitetnije moguće rješenje uzimajući u obzir položaj i dostojanstvo učitelja i nastavnika, ali i financijsku situaciju u državi te interese učenika i svih građana.

Činjenica je da su učitelji jedan od stupova društva i svakako moramo riješiti njihov status, a to je na Vladi i sindikatima da dogovore".