Županije poznate po proizvodnji mlijeka i brojnim drugim poljoprivrednim proizvodima, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska, sljedeći su tjedan domaćini privremenog ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Poljoprivreda će biti samo jedna od tema o kojoj će se razgovarati s Predsjednicom. Tu su još i teme prometne povezanosti, a Predsjednica će u privremenom uredu u Koprivnici primiti i strane diplomate.

Galerija


Privremeni ured predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila je u središtu županije u kojem ostaje dva dana i gdje će održati niz sastanaka.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a" Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV: Otkriveno za koga će glasati Škorini birači

Teme koje će otvoriti s Predsjednicom nabrojio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs: ''To je sigurno pitanje smanjenja broja OPG-a, smanjenje proizvodnje mlijeka i mesa, činjenica da cijene za poljoprivrednike nisu još ono što želimo, ali i veliki uvoz i mali izvoz.

Pred županijom će se obratiti građanima, a obići će i veleučilište. Braniteljima poginulima u ratu Predsjednica će položiti vijenac i zapaliti svijeće, a uz sastanke s udrugama i gospodarstvenicima sastat će se i s predstavnicima Bjelovarsko-križevačke biskupije koju je papa Benedikt XVI. osnovao 2009. godine.

Albanska manjina

I nacionalne manjine doći će na red. Albanska manjina pripremila je sve čime se Predsjednici žele pohvaliti.

''Sretni smo što smo pokrenuli nastavu na albanskom jeziku. Imamo i mogućnosti uvježbavanja KUD-a Ščiponj, a u prijevodu orao'', rekao je Martin Gojani iz Vijeća albanske nacionalne manjine.

Prometna povezanost, ističe župan, najveći je problem. ''Nema ni metra autoceste'', istaknuo je Bajs. Pa će do Koprivničko-križevačke županije, kamo ide u srijedu, Predsjednica sporije doći.

Advent u Koprivnici

Advent u Koprivnici otvorit će upravo Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu navečer. Ranije toga dana u njezinu rasporedu stoji kako će obići pojedine tvrtke, susresti se s poduzetnicima, obrtnicima i lokalnim vlastima, koji zbog Predsjednice očekuju i veću posjećenost.

''Ovo izmještanje ureda jedna je fina najava toga da je potrebna decentralizacija, koja će za sobom vući i poreznu reformu, da spriječimo da ljudi odlaze, jer bez izmjena poreza nećemo moći omogućiti visoke plaće kakve zaslužuju'', smatra Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Kako i u koje projekte ulagati u ove dvije županije, Predsjednica će predstaviti stranim diplomatima u RH. Treba reći i kako tijekom izmještanja ureda, neće spavati ni u Bjelovaru ni u Koprivnici nego će se svaku večer vraćati u Zagreb.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.