Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: AFP)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Bostonu je započela svoj radni posjet Sjedinjenim Američkim državama.


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od ponedjeljka do četvrtka boravit će u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, u sklopu kojeg će posjetiti Boston, New York i Washington.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović - 2 Bivšu predsjednicu već dugo nismo vidjeli, ali sada se pohvalila gdje uživa, neki su joj priznali da im baš fali Srdačan pozdrav Miroslava Škore i Kolinde Grabar-Kitarović - 1 Sad si ljube ruke, a prije su se ovako častili: "Jadna je država u kojoj se predsjednica bavi srpskim čokoladicama" i "iskoristio je HDZ koliko je mogao"

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica započinje u Bostonu gdje će posjetiti Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) i uručiti odlikovanja Republike Hrvatske istaknutom hrvatskom znanstveniku Marinu Soljačiću. Održat će predavanje na Sveučilištu Tufts, Fletcherovoj školi prava i diplomacije o temi "Višedimenzionalni pristup u hrvatskoj vanjskoj politici".

U utorak će predsjednica Grabar-Kitarović u New Yorku održati bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Gutterresom te sastanak s istaknutim ženama na dužnostima u Ujedinjenim narodima s temom osnaživanja položaja žena, a dan kasnije u ime Republike Hrvatske govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Nakon New Yorka hrvatska Predsjednica putuje u Washington gdje će nazočiti svečanom obilježavanju 25 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske te na Atlantskom vijeću SAD-a održati strateški razgovor s temom Inicijative triju mora, navodi se u priopćenju.

Posjet SAD-u o kojem se raspravljalo u javnosti

Podsjetimo, Predsjednica je veliku pozornost javnosti privukla svojim posjetom SAD-u početkom ove godine kada, za razliku od ovog posjeta, nisu bili poznati detalji putovanja. Za vrijeme boravka u SAD-u u siječnju Predsjednica je poručila da je obavila mnoštvo sastanaka, a prve informacije o tome s kim se sastala pojavile su se na Twitteru.

Gotovo mjesec dana nakon tog radnog puta otkriveni su troškovi koji su iznosili 73.867,60 kuna.

Komentirajući njezin tadašnji posjet Sjedinjenim Američkim Državama, politički analitičar Tihomir Cipek rekao je kako se radilo o privatnom posjetu koji je na jedan umjetan način nastojao promijeniti u državnički.

"Ustav jasno propisuje da je Predsjednica odgovorna za usklađivanje državne politike, a ona taj posjet nije nikome najavila, nije to uskladila s Ministarstvom vanjskih poslova i Vladom, što bi bilo normalno i uobičajeno. Dakle, ona je otišla u privatni posjet, malo se turistički slikala ispred ograda, a onda je, kad je vidjela da postoje prosvjedi u javnosti, to izgleda pokušala pretvoriti u državnički posjet", rekao je u siječnju Cipek.