Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje u Bostonu

Ovaj put objavljeni detalji: Predsjednica u radnom posjetu SAD-u

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: AFP)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: AFP) Foto: Afp
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Bostonu je započela svoj radni posjet Sjedinjenim Američkim državama.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od ponedjeljka do četvrtka boravit će u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, u sklopu kojeg će posjetiti Boston, New York i Washington.

Pročitajte i ovo SAD pod snijegom New York pod snijegom Arktička zima pogodila SAD-a: Rekordne temperature bilježe se diljem zemlje, otkazano tisuće letova Slika nije dostupna Grabar-Kitarović slavila u inozemstvu Maras o putovanju u SAD: ''Kad će ti izbori, da nam Kolinda ponovno slavi u Hrvatskoj?''

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica započinje u Bostonu gdje će posjetiti Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) i uručiti odlikovanja Republike Hrvatske istaknutom hrvatskom znanstveniku Marinu Soljačiću. Održat će predavanje na Sveučilištu Tufts, Fletcherovoj školi prava i diplomacije o temi "Višedimenzionalni pristup u hrvatskoj vanjskoj politici".

U utorak će predsjednica Grabar-Kitarović u New Yorku održati bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Gutterresom te sastanak s istaknutim ženama na dužnostima u Ujedinjenim narodima s temom osnaživanja položaja žena, a dan kasnije u ime Republike Hrvatske govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Nakon New Yorka hrvatska Predsjednica putuje u Washington gdje će nazočiti svečanom obilježavanju 25 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske te na Atlantskom vijeću SAD-a održati strateški razgovor s temom Inicijative triju mora, navodi se u priopćenju.

Posjet SAD-u o kojem se raspravljalo u javnosti

Podsjetimo, Predsjednica je veliku pozornost javnosti privukla svojim posjetom SAD-u početkom ove godine kada, za razliku od ovog posjeta, nisu bili poznati detalji putovanja. Za vrijeme boravka u SAD-u u siječnju Predsjednica je poručila da je obavila mnoštvo sastanaka, a prve informacije o tome s kim se sastala pojavile su se na Twitteru.

Gotovo mjesec dana nakon tog radnog puta otkriveni su troškovi koji su iznosili 73.867,60 kuna.

Komentirajući njezin tadašnji posjet Sjedinjenim Američkim Državama, politički analitičar Tihomir Cipek rekao je kako se radilo o privatnom posjetu koji je na jedan umjetan način nastojao promijeniti u državnički.

"Ustav jasno propisuje da je Predsjednica odgovorna za usklađivanje državne politike, a ona taj posjet nije nikome najavila, nije to uskladila s Ministarstvom vanjskih poslova i Vladom, što bi bilo normalno i uobičajeno. Dakle, ona je otišla u privatni posjet, malo se turistički slikala ispred ograda, a onda je, kad je vidjela da postoje prosvjedi u javnosti, to izgleda pokušala pretvoriti u državnički posjet", rekao je u siječnju Cipek.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene