Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već se stvaraju kolone

Nakon nogometne euforije slijedi ona na našim prometnicama: Počela špica na hrvatskim cestama, evo kada će i gdje biti najgore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su četiri udarna vikenda smjene turista, što znači pojačan promet u smjeru mora, ali i prema unutrašnjosti.

Iz HAK-a poručuju da danas očekuje jači priljev vozila prema graničnim prijelazima, a sutra vrhunac prometnog vala u oba smjera.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Gust promet i kolone tako su nastupile već oko 14 sati pa je na autocesti A1 pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona oko 3 km, pred naplatom Demerje oko 1 km, a u smjeru Karlovca kolona oko 1 km;
na čvoru Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 4 km, a u smjeru Istre oko 1,5 km.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz Hrvatske kolona je oko 3 km.

"Euforija na prometnicama"

Najgušći promet očekuje se u subotu od 4 ujutro do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati. Zbog sve učestalijih prometnih nesreća na autocestama vozače mole za dodatan oprez. Gužve se očekuju i na zagrebačkoj obilaznici, prilazima mostovima te u splitskoj i zadarskoj luci.

„Prije svega treba poštivati propisanu prometnu signalizaciju, znači propisana ograničenja, jer svaka i najmanja nesreća pri takvom priljevu vozila stvara kolonu koja se kasnije teško raščisti“, kaže Ivica Križanac, direktor za održavanje HAC-a.

Iz HAK-a poručuju kako nakon nogometne, započinje euforija na našim prometnicama.

"Veliki broj vozila koja će prometovati našim glavnim cestovnim pravcima dolazit će iz europskih država. Mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, 20. srpnja osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 21. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 22. srpnja pretežno u povratku.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći.
Tijekom petka, 20. srpnja najveće gužve bit će na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, a na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom očekuju se značajna čekanja.

Gdje će biti najveće gužve

Najznačajnije gužve očekuju se na sljedećim dionicama:

• autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
• autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
• zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
• Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
• granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
• duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
• u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

U smjeru mora najgušći promet biti u subotu od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati. S obzirom na to da je riječ o udarnim ljetnim vikendima, preporuka je da se subotom i nedjeljom izbjegne putovanje.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće su i najznačajnije Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge", poručuju iz HAK-a
 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene