Gužve na Lučkom (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Gužve na Lučkom (Foto: Filip Kos/PIXSELL)

I ove subote velika smjena gostiju. Najveće gužve nastale su u jutanjim satima na istarskim graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija gdje je gužva stvorila kolone od osam kilometara.


Počinje špica sezone pa su i gužve veće. Čekalo se i na prelazak trajektom na otoke.

Vezani članci Zagreb: Velike gužve na naplatnim kućicama Lučko u oba smjera (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Pojačan promet: Na pojedinim prometnicama kilometarske kolone Gužve na prometnicama (Dnevnik.hr) Pred nama je produženi vikend: Naoružajte se strpljenjem, pojačan promet na cestama, graničnim prijelazima i lukama

Takvo će se stanje nastaviti cijelog vikenda, jer će mnogi građani Hrvatske krenuti na odmor, a i počinju školski praznici u dijelu Nizozemske, Švicarske i Njemačke. Mnogi će izabrati neko od turističkih središta na Jadran ili će prolaziti kroz Hrvatsku prema odredištima na istoku Europe.

Pred naplatnom postajom Lučko (A1) u smjeru Zagreba kolona je oko 2 km, u smjeru mora oko 500 m, a pred naplatom Demerje nema dužih čekanja. Na autocesti A1 na čvoru Zadar 1 u smjeru Splita kolona je oko 500 m; vozači mogu koristiti naplatu Zadar 2. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru GP Macelj na naplatnoj postaji Trakošćan kolona je oko 1,5 km i vozila se povremeno zaustavljaju prije tunela Frukov Krč. Pred graničnim prijelazom Bajakovo (na izlazu iz Hrvatske) kolona osobnih vozila je oko 3 km. Na autocesti A4 Goričan-Zagreb na naplatnoj postaji Goričan u smjeru Mađarske kolona je oko 700m, javlja HAK.

U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 900 tisuća turista. Najviše Nijemaca, Slovenaca i domaćih gostiju. Istra još jednom odnosi titulu najposjećenije županije.