Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Ustavnog suda

Za jedne pravi put, drugi se boje posljedica: Ne stišavaju se reakcije na odluku o udomljavanju za gay parove

Ana Horvat Vuković, Vice Batarelo, Željka Markić, i Ivo Šegota
Ana Horvat Vuković, Vice Batarelo, Željka Markić, i Ivo Šegota DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ana Horvat Vuković, Vice Batarelo, Željka Markić, i Ivo Šegota Ana Horvat Vuković, Vice Batarelo, Željka Markić, i Ivo Šegota Foto: DNEVNIK.hr Doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković Doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković Foto: DNEVNIK.hr Ivo Šegota Ivo Šegota Foto: DNEVNIK.hr Željka Markić Željka Markić Foto: DNEVNIK.hr +0 Dr. sc. Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare Galerija 1/5 >>
I dalje pljušte reakcije na odluku Ustavnog suda prema kojoj djecu mogu udomljavati i istospolni parovi. Jedni je nazivaju pobjedom, a za udruge U ime obitelji i Vigilare to je štetna odluka te razmišljaju i o mogućnosti referenduma. Oko osjetljive problematike nisu složni ni ustavni suci.

Odluka Ustavnog suda za Ivu Šegotu i njegova životnog partnera znači da su nadomak udomljavanju. Sad čekaju odgovor na žalbu, nakon što ih odbio Centar za socijalnu skrb.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović intervju predsjednika RH Milanović: "Oslobodit ćemo institucije tako da sve HDZ-ovce otpustimo", o Mostu: "Kad sjednete s njima..." Krunoslav Olujić Novi pogled Krunoslav Olujić o Milanovićevoj kandidaturi: Ustavni sud je pogriješio u jednoj stvari

"Očekujemo da ponište odluku Centra za socijalnu skrb tj. da odluku Upravnog suda, odnosno sad i Ustavnog suda primijene stvarno i na našem slučaju", kaže Ivo Šegota.

Ustavni sud je naložio - svi moraju imati jednake uvjete, a Zakon o udomiteljstvu prešućuje istospolne parove, što je diskriminirajuće.

Od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda njih troje je izrazilo stav da zakonske odredbe nisu diskriminatorne. Da suci imaju različit pristup ovoj problematici pokazalo je i to što je napisano pet izdvojenih mišljenja.

"Pluralizam i dobar znak"

Profesorica ustavnog prava u tome vidi pluralizam i dobar znak.

"Često su izdvojena mišljenja daljnje plodno tlo za razvoj zakonodavstva i prakse, tako da je to zapravo izrazito vrijedan resurs u daljnjem razvoju pravnog sustava“, kaže doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Zakonsku odredbu Ustavni sud ocjenjuje diskriminatornom, ali ne želi i ukinuti sporni zakon. Time ne ide protiv Sabora, objašnjava Horvat Vuković.

"Još je važnije da on na taj način zapravo angažira sva druga tijela vlasti u jedan kooperativni model gdje on pojašnjava da nije on ovdje da samo kao strogi ukidatelj zakona i propisa, nego je ovdje da svi oni zajedno on i druga tijela vlasti unaprjeđuju vladavinu prava“; kaže Horvat Vuković.

Za Željku Markić odluka je štetna za djecu.

"Gospodin Šeparović je poveo jednu aktivističku borbu, koja je potpuno neprikladna za Ustavni sud i ovo će naškoditi svima u Hrvatskoj bez obzira kakav je njihov stav o tome", kaže Željka Markić iz Udruge „U ime obitelji“.

Ide se, kaže, prema tome da se omogući posvajanje djece istospolnim parovima.

"To je demokratski neprihvatljivo i mi svakako tražimo sada i gledamo koje su sve mogućnosti našeg djelovanja u interesu zaštite djece, ali i u interesu zaštite demokracije“, kaže Markić te na pitanje razmišljaju li o novom referenduma, poručuje kako su sve opcije otvorene.

"Nesagledive posljedice"

Udrugu Vigilare brine kako sve može imati nesagledive posljedice.

"Očekujemo da političari, naročito vladajuća stranka donese novi Zakon o udomiteljstvu gdje će jedino bračni parovi, otac i majka moći udomljavati djecu“, rekao je dr. sc. Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare.

No, u vladajućoj stranci stoje iza svoga zakona, koji ne omogućava udomljavanje istospolnim parovima.

U SDP-u su na strani Ustavnog suda.

"Mislim da je ta odluka Ustavnog suda pravi put i loše je kada Vlada RH isti negira i isti podriva i kad se ne ponaša u skladu s Ustavom“, kaže SDP-ova Sabina Glasovac.

Odluku Ustavnog suda svi će morati poštovati, iz postupka udomiteljstva ubuduće se ne smije isključiti istospolne parove.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene