Autocesta na području Gorskog kotara u 12:30 bila je prohodna za sva vozila, no na staroj cesti ograničenje je za tegljače s prikolicama i poluprikolicama.

Galerija


17:30 - Trenutačno su za sva vozila otvorene autoceste A1 i A6, odnosno one koje povezuju Rijeku i Dalmaciju sa Zagrebom i ostatkom unutrašnjosti. Nekih manjih problema bilo je na autocestama u Slavoniji i unutrašnjosti. Na staroj cesti Rijeka-Zagreb zabranjen je promet za tegljače i kamione s prikolicama i poluprikolicama, kao i na mnogim drugim lokalnim cestama, posebno u Gorskom kotaru i Lici.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Zbog snijega stiglo i upozorenje HAC-a: Objasnili i zbog čega vozači ne vide ralice na autocesti Cesta prekrivena snijegom (Foto: Guliver/Thinkstock) Temperature noćas naglo padaju, kišu će zamijeniti snijeg, a novo iznenađenje čeka nas početkom tjedna

Probleme stvara sitan gusti snijeg, koji pada tijekom cijeloga dana i nije stvorio neki veliki snježni pokrivač, međutim stvara probleme, kao i vjetar koji je u jačanju. Iz HAC-a mole vozače za sljedeće razdoblje kada su najavljene veće, obilnije oborine i jaki vjetrovi, da poštuju signalizaciju, da ne pretječu ralice, jer to se zna događati i onda dođe do zastoja u prometu i onda su ceste neočišćene. Naglašavaju da dok pada gusti snijeg ceste ne mogu biti očišćene do asfalta.

Iz HAK-a upozoravaju da u srijedu i četvrtak tko ne mora, neka ne kreće na put jer će na mnogim cestama biti problema zbog najavljene olujne, pa i orkanske bure. Apelu se pridružila i Hrvatska gorska služba spašavanja koja poziva ljubitelje prirode, planinare i skijaše da ipak ostanu u svojim toplim domovima sljedećih nekoliko dana, pa onda kada se vrijeme smiri, krenu uživati u zimskim radostima.

14:50 ''Autoceste na većem dijelu RH prohodne su za sva vozila. O 1100 kilometara autoceste brine 800 djelatnika i 180 kamiona, ralica i drugih posebnih vozila. Stara cesta Rijeka – Zagreb prohodna je za sva vozila, osim za tegljače s prikolicama i poluprikolicama. Vjetar je u jačanju i već kasnije poslijepodne moglo bi doći do olujnih udara, a za sutra se najavljuju orkanski udari bure, što bi moglo stvoriti veće probleme u prometu. Slični problemi očekuju se i u Lici. Sve nadležne službe savjetuju vozačima da, ako ne moraju, ne kreću na put prije subote'', izvijestio je reporter Nove TV Marko Balen

14:00 Na staroj cesti Rijeka – Zagreb dodatno se proširuje prometnica koju je suzio snijeg.

Time se oslobađa prostor da ralice mogu gurati novi snijeg koji se očekuje u narednim satima.

Proširivanje stare ceste Rijeka-Zagreb (Foto: Marko Balen)
Proširivanje stare ceste Rijeka-Zagreb (Foto: Marko Balen)

12:50 Marko Balen, reporter Nove TV koji prati stanje na cestama Like i Gorskog kotara, javlja da je autocesta A6 trenutno otvorena za sav promet. "Autocesta je crna, očišćena do asfalta", javlja Balen. 

Međutim, stanje na staroj cesti Rijeka – Zagreb je ipak nešto drukčije – promet je zabranjen tegljačima s prikolicama i poluprikolicama na dionici između Zdihova i Kikovice. Na staroj cesti ima dva do tri centimetra ugaženog snijega. 

Očišćena autocesta (Foto: Marko Balen)
Autocesta očišćena do asfalta (Foto: Marko Balen)

Trenutno pada slab do umjeren snijeg uz vjetar, a temperatura je oko tri stupnja ispod nule. 

HAK javlja da snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti, zaleđu Dalmacije, dok u Gorskom kotaru mjestimice pada ledena kiša. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.

Na staroj cesti ugažen snijeg (Foto: Marko Balen)
Na staroj cesti ugažen snijeg (Foto: Marko Balen)

Hrvatske autoceste također su upozorile vozače da ne pretječu njihove ralice. Apel HAC-a možete pročitati ovdje