Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEGLJAČI POSEBAN PROBLEM

Zbog snijega stiglo i upozorenje HAC-a: Objasnili i zbog čega vozači ne vide ralice na autocesti

Prolazak ralice (Foto: HAC)
Prolazak ralice (Foto: HAC) HAC
Aktualno Galerija Prolazak ralice (Foto: HAC) Prolazak ralice (Foto: HAC) Foto: HAC 10 minuta nakon prolaska ralice (Foto: HAC) 10 minuta nakon prolaska ralice (Foto: HAC) Foto: HAC +0 30 minuta nakon prolaska ralice (Foto: HAC) Galerija 1/3 >>
Hrvatske autoceste objavile su apel vozačima zbog mogućnosti jakih olujnih udara vjetra te pojave ledene kiše. Vozače mole da ne pretječu ralice, a objašnjavaju i zbog čega mnogi ne vide ralice na autocestama.

Kako prognostičari najavljuju obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a naročito u Gorskom kotaru i Lici, uz mogućnost jakih do olujnih udara vjetra u gorskim i podvelebitskim dionicama, iz HAC-a su uputili apel vozačima.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

"Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, u službi koja traje 24 sata, 7 dana u tjednu, sudjeluje ukupno 800 radnika i 183 teretna i specijalna vozila (posipači, snježni plugovi, ralice do 4,8 m širine, bočne ralice, bočni odbacivači snijega)", poručuju iz HAC-a, čiji timovi u zimskom periodu održavaju 28 milijuna četvornih metara asfaltnih površina, odnosno 1100 kilometara autocesta.

Ne pretječite ralice!

"Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline, brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put molimo korisnike da provjere stanje na cestama", kažu u HAC-u te dodaju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

"Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu", poručuju iz HAC-a.

Imaju poruku i za vozače koji se žale da nisu vidjeli ralice na autocesti. "Kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps", kažu u HAC-u.

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a da nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan. Činjenica je da vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni.

"Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja. Vozači moraju biti svjesni zakonske obveze zimske opreme te da cesta dok snijeg pada ne može biti 'crna' - jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba u drugim državama sa sličnim klimatskim uvjetima", kaže se u priopćenju.

Tegljači poseban problem

Poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme koji su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi u mnogočemu otežavaju rad.

"U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu. Prepriječeni tegljač prvo treba ukloniti s kolnika i tek onda nastaviti čišćenje snijega, a za navedeno je potrebno vrijeme. U zimskim uvjetima vremena je potrebno više nego uobičajeno. Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe", kaže se u priopćenju HAC-a.

Vozače upućuju da redovno provjeravaju informacije o stanju u prometu u izvješćima HAK-a i na stranicama HAC-a, a korisnike mole i da uključe RDS na radioprijemnicima, a informacije mogu dobiti i na telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

"Na kraju želimo istaknuti da vozači često negoduju kako autocesta nije dovoljno očišćena ili da se uopće ne čisti. U tri slike može se vidjeti kako izgleda autocesta za vrijeme padalina, odmah nakon prolaska ralice te nakon 10 i 30 minuta", poručuju iz HAC-a. 

Prolazak ralice (Foto: HAC) Prolazak ralice (Foto: HAC) Foto: HAC

Prolazak ralice (Foto: HAC) 10 minuta nakon prolaska ralice (Foto: HAC) Foto: HAC

Prolazak ralice (Foto: HAC) 30 minuta nakon prolaska ralice (Foto: HAC) Foto: HAC

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene