Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RADNICI UMRLI U MUKAMA

"Nama nitko njih ne može vratiti, ali da se ispravi sve to": Dnevnik Nove TV doznaje kad konačno počinje suđenje za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik

Aktualno Galerija Nesreća u hidroelektrani Plat - suđenje u Veljači - 5 Nesreća u hidroelektrani Plat - suđenje u Veljači - 5 Foto: DNEVNIK.hr Maro Pozniak, otac stradalog Davora Pozniaka Maro Pozniak, otac stradalog Davora Pozniaka Foto: DNEVNIK.hr Nesreća u hidroelektrani Plat - suđenje u Veljači - 4 Nesreća u hidroelektrani Plat - suđenje u Veljači - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nesreća u hidroelektrani Plat - suđenje u Veljači - 3 Nesreća u hidroelektrani Plat - suđenje u Veljači - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nesreća u hidroelektrani Plat - suđenje u Veljači - 2 Galerija 1/6 >>
U siječnju 2019. godine u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, dogodila se nesreća u kojoj su smrtno stradala tri radnika HEP-a, Mato Maškarić, Ivica Zvrk i Davor Pozniak. U veljači napokon počinje suđenje za šest optuženih za nesreću, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

10. siječnja 2019. godine u hidroelektrani u Platu buknuo je požar. Kako bi se spasili od vatre i dima trojica djelatnika skočila su u odvodni kanal i izgubila život. Nakon gotovo četiri godine napokon se zna datum početka suđenje, a to je u veljači iduće godine.

"Da se osudi tko je kriv, da se ispravi to što se dogodilo tamo, jer nama nitko ne može njih vratiti, ništa materijalno, ne može nadoknaditi, samo da se ispravi na neki način", rekao je otac stradalog Davora Pozniaka, Maro Pozniak. 

Suđenje počinje za šest optuženih: HEP-ove direktore, člana uprave, nadzornike radova na projektu rekonstrukcije hidroeletrane, ali i HEP proizvodnju kao pravnu osoba. Tereti ih se za počinjenje "teškog djela protiv opće sigurnosti" te "opasnog izvođenja građevinskih radova". Svi ti propusti za rezultat su imali smrt trojice djelatnika hidrolektrane.

Rasprava je zakazana na dane od 7. do 10. veljače u sudnici koja je inače najveća na dubrovačkom sudu jer u tim danima očekuje se svih šest optuženika kao i 16 svjedoka.

"S početkom u 9:30, na raspravu su pozvani, pored Županijskog državnog odvjetnika svih šest optuženika, njihovi branitelji, opunomoćenici ostećenika kao i veći broj svjedoka. U ovom terminu nisu pozvani svi svjedoci jer ih ima dosta", rekao je Pero Miloglav, glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku. 

Da se na početak suđenja predugo čeka, smatraju i odvjetnici optuženih, ali i odvjetnica obitelji stradalih djelatnika. Optužnica je potvrđena tek dvije godine nakon nesreće, a jedan od razloga kašnjenja suđenja bila je covid kriza i epidemiološke mjere.

"Čekalo se isključivo zbog neorganiziranosti, jedne od najvažnijih karakteristika u pravosuđu", poručuje Doris Košta, odvjetnica stradalih HEP-ovih djelatnika. 

"Jedno od načela, načelo ekonomičnosti i brzine postupanja koje čini mi se u ovom postupku nije baš ispoštovano", kaže Krešimir Škarica, odvjetnik drugookrivljenika.

Pročitajte i ovo Hidroelektrana Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Živote izgubila trojica radnika Proširuje se istraga tragične nesreće u Hidroelektrani Dubrovnik, obitelji poginulih i dalje čekaju odgovore

Prema optužnici, jasno je da se rekonstrukcija hidrolektrane radila bez građevinske dozvole, a inspektorat rada utvrdio je brojne nepravilnosti, među kojima i ugradnju lako zapaljivog materijala u stropove.

Pročitajte i ovo Hidroelektrana Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nesreća kod dubrovnika Obitelji stradalih u hidroelektrani Plat prvi put pred kamerama: "Naša djeca su zaslužila da netko odgovara za njihove živote"

Suđenje će otvoriti brojna pitanja, ne samo o odgovornim pojedincima, već i sustavu koji je dopustio da zbog ovakvih propusta život izgube tri osobe, kaže reporterka Dnevnika Nove TV Paula  Klaić Saulačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene