Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čeka se ispitivanje svjedoka

Članu uprave i donedavnom šefu u HEP-u određen istražni pritvor zbog nesreće u HE Dubrovnik

Hidroelektrana Dubrovnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hidroelektrana Dubrovnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Hidroelektrana Dubrovnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Prvoosumnjičenima zbog teške nesreće u Hidroelektrani Plat određen je jednomjesečni istražni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

U utorak su član uprave Nikola Rukavina i donedavni šef HEP-a Željko Starman iznijeli svoju obranu u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, nakon čega im je određen istražni zatvor u trajanju jednog mjeseca, javila je reporterka Dnevnika Nove Paula Klaić Saulačić.

Pročitajte i ovo Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem" Obljetnica tragedije u Dubrovniku - 7 Vice Oršulić Obljetnica tragedije u Hidroelektrani Dubrovnik: Prvi puta stigao i predsjednik uprave HEP-a, razgovor pogledajte u Dnevniku Nove TV

Obrana je zauzela stav da opasnost od utjecaja na svjedoke realno ne postoji.

Najavili su da će nakon savjetovanja s branjenicima donijeti odluku o budućim aktivnostima, a mogućnosti su uložiti žalbu i pokušati ubrzavati postupak kako bi devet svjedoka što prije bilo ispitano, a istražni zatvor bio što prije ukinut. Time bi, tvrdi Rukavinin odvjetnik Krešimir Škarica, ravnopravno krenuli u pravosudni postupak.

"ŽDO je zbog neravnoteže zakonskih ovlasti bio apsolutno u prioritetu postupanja, a tek po izlasku iz istražnog zatvora naši branjenici imat će poštenu priliku za ravnopravno suđenje i dokazivanje", rekao je Škarica.

Preglej je podsjetio kako su njihovi branjenici osobe koje nisu nikad bile u sukobu sa zakonom te su u ovu situaciju dovedeni kao odgovorne osobe.

"Oni se ni na koji način ne osjećaju krivim za počinjenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret i svaki boravak u istražnom zatvoru za njih je traumatičan. Rukavina je u svom izlaganju jasno rekao, a to je potvrdio i Starman, da se osjeća kao da su poginuli članovi njegove obitelji. Stoga je sve ovo njima dodatno traumatično", rekao je Gordan Preglej, odvjetnik Željka Starmana.

Dodao je da je u petomjesečnom predistražnom postupku izuzeta velika količina dokumentacije s procedurama i pravilnicima o radu djelatnika HEP Proizvodnje, ali da obrana ne zna što se u dokumentaciji sve nalazi jer nema mogućnost uvida u spis.

"Kad dobijemo uvid u spis i proučimo ga s branjenicima, koji se bolje od nas snalaze u tom proceduralnom dijelu, bit ćemo pametniji", istaknuo je Preglej.

Ne prebacuju krivnju ni na koga

Škarica je rekao kako obrana ne prebacuje krivnju na druge osobe jer je teret dokazivanja na ŽDO-u, ali i da još nisu vidjeli spis.

"Ne znamo ni kako će se potencijalni svjedoci ili eventualni osumnjičenici očitovati o svojoj poziciji u daljnjem tijeku postupka", objasnio je Škarica te kao iznimno važno istaknuo utvrditi uzročno-posljedičnu vezu.

"Zašto su djelatnici stradali, jesu li imali mogućnost izbjeći nesreću i ima li ikakve veze eventualni propust naših branjenika s uzrokom požara. To će biti vrlo složeno interdisciplinarno vještačenje, gdje će se utvrđivati uzroci požara, vještačiti medicinski aspekt uzročnosti, a i preživjeli će imati nešto reći o okolnostima događaja", zaključio je Škarica.

U idućih mjesec dana ispitivanje svjedoka

U idućih mjesec dana, koje će osumnjičeni provesti u dubrovačkom pritvoru, ŽDO bi trebao ispitati svih devet svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka o ukidanju ili produljenju istražnog zatvora.

Podsjetimo, pred županijskog državnog odvjetnika u utorak je izašao Nikola Rukavina, čiji je odvjetnik nakon sat vremena iznošenja obrane poručio kako se njegov klijent ne osjeća krivim.

Svoju obranu izložio je i drugi prvoosumnjičenik, donedavni šef HEP Proizvodnje Željko Starman. "On kao on, ne smatra se krivim. HEP proizvodnja izuzetno je velika jedinica koja ima 2000 zaposlenih, lanac koji je u pripremi ugovora dok dođe do njega je dugačak i u njemu sudjeluje jako puno ljudi", objašnjava njegov odvjetnik Gordan Preglej. (V.P./Hina)

Aktualno "Klinci idu u Karlovac starim busom, a roditelji 'caltaju' kao da idu letjelicom": Ravnatelji se brane da je skupo gorivo Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages +0 Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Hrvatska "Klinci idu u Karlovac starim busom, a roditelji 'caltaju' kao da idu letjelicom": Ravnatelji se brane da je skupo gorivo 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene