Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanje u posebnom zoološkom rezervatu Parka prirode "Kopački rit" nakon požara je normalizirano, ali postoji sumnja da je požar bio namjerno izazvan, izvijestili su Županijski centar 112 i osječko-baranjska Policijska uprava.


U priopćenju za javnost PU ističe se kako je požar, uz sudjelovanje pripadnika dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi, djelatnika Parka prirode te protpožarnog helikoptera i kanadera, sinoć oko 19 sati stavljen pod nazdor.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem Slika nije dostupna Kopački rit: Poplave dobro došle cijelom ekosustavu

Dodaje se kako tijekom požara i intervencije nije bilo ozlijeđenih osoba, a ophodnje djelatnika Parka prirode obilazit će kritična mjesta, kako bi se uočilo eventualno ponovno izbijanje požara.

Tijekom požara opožareno je oko 550 hektara suhe trava i raslinja, a materijalna šteta i uzrok izbijanja požara utvrdit će se naknadno, izvijestila je policija.

Kako postoji sumnja da je požar u Parku prirode namjerno izazvan, policija je pozva građane koji imaju bio kakva saznanja s tim u vezi da to dojave na telefon 92 ili u najbližu policijsku postaju.

U Policijskoj upravi nisu željeli dodatno komentirati koje indicije navode na sumnju da je požar namjerno izazvan.

U Županijskom centru 112 izvijestili su kako se protupožarni
helikopter i kanader, koji su jučer sudjelovali u gašenju požara, danas vraćaju u svoje baze. 

Na nekoliko mjesta još se vidi dim, ali pretpostavlja se da se požar više neće širiti i da se stanje može držati pod nadzorom, izvijestili su u centru.

Glavni nadzornik Parka prirode Damir Opaćić rekao je Hini kako je pregledom terena iz zraka utvrđeno da je stanje požarišta pod nadzorom te kako vjeruje da više nema opasnosti od eventualnog proširenja.