Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odluka povjerenstva

Banožić se oglasio nakon kazne zbog namještanja većeg stana samome sebi: "Tražit ću zaštitu suda"

Nakon održane sjednice, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o stanu ministra Marija Banožića. Jednoglasno je utvrđeno kako je zlorabio prava te je zbog toga kažnjen sa 7000 kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je, među ostalim, zasjedalo o predmetu ministra obrane Marija Banožića. Po završetku sjednice, predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković istaknula je kako je Povjerenstvo utvrđivalo činjenice vezane za okolnosti u kojima boravi ministrova obitelj.

"Dobili smo podatke iz kojih je vidljivo da nikada nisu imali niti prebivalište niti boravište u Zagrebu", kazala je.

Pročitajte i ovo Mario Banožić DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV USKOK i policija provjeravaju navode iz kaznene prijave protiv Banožića, on poručuje: "Znam da nemam nikakve veze u tom postupku"

Pročitajte i ovo Ministar obrane Mario Banožić tenzije rastu Banožićeve optužbe na račun Selaka ostale u zraku: "Dao sam jedno osobno iskustvo..." Selak otkrio hoće li ga tužiti za klevetu

"Utvrdili smo nedvojbeno da postoje dvije odluke. Jedna kojom se tri stana daju na raspolaganje dužnosnicima. Istog dana je donijeta odluka da će jedan od stanova pripasti ministru Banožiću. Obe odluke on je sam potpisao", istaknula je Novaković.

"Povjerenstvo je istaknulo kako je iz sve dostavljene dokumentacije razvidno da je dužnosnik Mario Banožić kao ministar u Ministarstvu državne imovine sebi dodijelio stan u Ilici u srpnju 2019. da bi potom stanom za službene potrebe proglasio stan u Gundulićevoj ulici.", kazala je.

Nakon što je pročitala Banožićevo očitovanje, Novaković je istaknula da to što netko povremeno dolazi u Zagreb nije kriterij po kojem bi se nekome trebao dodijeliti veći stan.

"Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sanskciju od 7.000 kuna", rekla je Novaković.

Oglasio se i sam Banožić

Nije dugo trebalo čekati na reakciju Banožića koji je na Facebooku najavio da će zatražiti sudsku zaštitu.

"Drago mi je što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u kratkom roku donijelo odluku u mom predmetu o dodjeli službenog stana. Dužnosnik - ministar ima pravo na službeni stan koji je trosoban ili površinom veći od 60 četvornih metara, neovisno o tome živi li obitelj sa mnom i gdje joj je prebivalište.

Po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, navedeni službeni stan bio je jedini adekvatan i raspoloživ.
Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten, Povjerenstvo je istaknulo da nisam trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana.

To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodjeli državni stan na privremeno korištenje.

To je i najbolji odgovor onima koji već tjednima provode neargumentiranu hajku nazivajući me 'lopovom' i 'bandom', iznoseći neistine da sam si prisvojio nešto što mi po zakonu ne pripada.

Slične odluke Povjerenstva upravni sud već je preispitivao te ću i ja o ovoj odluci zatražiti sudsku zaštitu", poručio je Banožić.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv ministra obrane Marija Banožića zbog sporne dodjele stana u centru Zagreba samom sebi na korištenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene