Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivanje eksponata MiG-a 21

Banožić o Selaku i nepozivanju na obljetnicu: "Da pozovem čovjeka koji vrijeđa mene i vojsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksponat vojnog zrakoplova MiG-21, kojim je u jeku Domovinskog rata prije 30 godina iz Srbije u splitsku zračnu luku doletio pukovnik Ivica Ivandić, otkriven je u ponedjeljak u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama kod Splita, a ministar obrane Mario Banožić najavio je nova ulaganja u vojsku.

​Otkrivanjem eksponata Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je dalo obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je prije 30 godina sa srbijanskog aerodroma Ponikve kod Užica preletio na hrvatsku stranu i sletio u splitsku zračnu luku u Resniku.

Novinari su ministra pitali zašto na obilježavanje ove obljetnice nije pozvan i brigadir Ivan Selak, koji je istoga dana prije 30 godina također MiG-om sletio na zagrebačku Zračnu luku, a koji ga je sinoć prozvao te poručio kako je i bolje da ga iz MORH-a nisu zvali, "jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu".

Banožić je iz Divulja poručio da je Selak u posljednjih godinu dana već u par navrata izlazio u javnost komunicirajući na neprimjeren način, iako u Hrvatskoj vojsci poštuju ono što je radio kao vojni pilot, "a ono ljudsko je njegova stvar i govori najbolje o njemu".

"Ono što mogu reći je da nisam sudjelovao u popisu pozivanja niti to ikada činim, kao što ni ne branim da netko dođe na vojne događaje. Organizator ovog događaja je HRZ, ja sam gost kao ministar obrane koji je dao podršku postavljanju MiG- a i obilježavanju dana preleta. Odao sam čast i priznanje pukovniku Ivandiću i svemu što je činio zrakoplovstvu i budućim generacijama pilota", ustvrdio je.

Što je brigadir Selak činio u remontu MiG-ova, na koji način?

Istaknuo je da osobne stavove Selaka ne želi komentirati, ali ga kao ministar može pitati o njegovoj ulozi u remontu MiG-ova, što je učinio i na koji način te zašto ni danas hrvatska javnost nema jasne odgovore na ta pitanja, a na opetovano pitanje zašto nije pozvan, odgovorio je protupitanjem: "Znači čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene je da ga pozovem, je li tako".

Novinare je zanimalo i koji su to uvjeti pod kojima bi sjeo za stol s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Zoranom Milanovićem, na što je Banožić kazao kako su uvjeti jasni - poštivanje Zakona o obrani.

"Ja nikada nisam ulazio dalje u ovaj dio političkih događaja koje je on sam inicirao prije svega da bi stvorio jedan sukob između načelnika Glavnog stožera i mene. Načelnik Glavnog stožera je upozorio mnogo puta na poštivanje Zakona o obrani, sve ostalo je manje bitna stvar", istaknuo je.​

P​ukovnik Ivica Ivandić je nakon otkrivanja spomen ploče izjavio kako se danas osjeća zahvalno za sve što se dogodilo te što je to mogao podijeliti sa svim kolegama i onima koji vole zrakoplovstvo i Hrvatsku.

Novinari su ga pitali je li mu žao što u Divuljama nije i njegov kolega Selak, s obzirom da je većinu svoga govora posvetio upravo njemu, na što je izjavio da kao vojnici o tim stvarima ne mogu govoriti, ali i naveo kako se sve to moglo organizirati na drugačiji način te dodao da "sve ima svoje razloge".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene