Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vidović kazna od 4000 kuna

Pokrenut postupak protiv Plenkovića i Tomaševića: Gradonačelnik na meti zbog donatora, premijer zbog nesklada u imovinskoj kartici

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/3 >>
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak u predmetu premijera Andreja Plenkovića, te u dva predmeta zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kažnjena je s 4000 kuna.

Nakon uhićenja Ane Stavljenić Rukavina gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević imenovao je nove članove Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, među njima i svojeg donatora, ravnatelja privatne stomatološke poliklinike Tomislava Lauca, koji mu je za kampanju dao 10.000 kuna. 

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Domovinski pokret Iz minute u minutu DP na razgovoru s SDP-om, a idu i k Mostu: Penava najavio novu presicu Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes"

Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa danas je zbog toga pokrenulo postupak protiv Tomaševića. Tu je i još jedan slučaj vezan za zagrebačkog gradonačelnika. 

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv Tomaševića i njegovih dvoje zamjenika jer su imenovali članove Uprave (dva člana) i NO-a Holdinga prije konstituiranja gradske Skupštine, pa tako i bez prijedloga Gradske skupštine. 

Postupak protiv premijera pokrenut je većinom glasova jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika, koju je kao suvlasnica naslijedila njegova supruga, ali i zbog netočno navedenih iznosa naknada njegove supruge u imovinskoj kartici.

Vezano za neprijavljenu nekretninu, premijer je u očitovanju naveo da njegova supruga nije bila svjesna da je naslijedila jednu trećinu nekretnine od pokojnog oca u mjestu Makoše jer je bila maloljetna pa mu to i nije priopćila zbog čega je on nije ni mogao upisati u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo, međutim, nije prihvatilo to očitovanje, zaključivši da su dužnosnici dužni provjeriti sve nekretnine koje su prema javno dostupnim podacima u njihovom vlasništvu, te da bi u suprotnom to moglo poslužiti kao niša ostalim dužnosnicima koji ne prijavljuju svoje nekretnine.

U istom predmetu Povjerenstvo će utvrđivati mogući nesklad premijera vezano za naknade koje je primila njegova supruga za vrijeme porodiljnog dopusta.

Povjerenstvo nije prihvatilo očitovanje premijera da su ti iznosi bili manji, zaključivši da su dužnosnici dužni prijavljivati sve bitne promjene u primanjima, neovisno o tome jesi li oni viši ili niži.

U odnosu na premijera nije pokrenut postupak vezano za površinu njegovog stana u Zagrebu jer je elaboratom utvrđeno da površina značajno ne odstupa u odnosu na prijavljenu površinu.

Pučka pravobraniteljica kažnjena je s 4000 kuna u četiri mjesečne rate jer je službenim automobilom išla na godišnji odmor na Vis. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene